Hlavní obsah

Clarke: tu knihu mi Bílý dům schválil

– WASHINGTON
Právo, Jiří Roškot (Washington)

Richard Clarke (53), bývalý vládní expert na terorismus, odmítl nařčení Bílého domu, že si vydání své knihy Against All Enemies (Proti všem nepřátelům) načasoval tak, aby poškodil znovuzvolení George W. Bushe prezidentem.

Foto: Jan Kaše

Hrad Kašperk tvoří již po staletí nedílnou součást Šumavy

Článek

"Knihu mi Bílý dům schválil, jako každému odcházejícímu vládnímu zaměstnanci. Původně měla vyjít už před Vánocemi, avšak schvalování se protáhlo," řekl v neděli v televizi NBC.

Clarke v knize, která se stala bestsellerem, i ve svém vystoupení před komisí vyšetřující události 11. září 2001 obvinil vládu i prezidenta, že svým laxním přístupem umožnili teroristické útoky na New York a Washington, protože se od okamžiku příchodu k moci umanutě soustředili na Saddámův Irák.

Šéf republikánské většiny v Senátu Bill Frist se snaží dál otřást Clarkovou důvěryhodností a tvrdí, že před komisí kritickými poznámkami na protiteroristickou politiku prezidenta lhal pod přísahou, jelikož při výpovědi při uzavřeném vyšetřování v červenci 2002 vládu ocenil. Clarke to však odmítl. Řekl, že tehdy byl členem administrativy a musel být loajální.

ushovu bezpečnostní poradkyni Condoleezzu Riceovou čekají těžké chvíle. V neděli nabídla schůzku rodinám obětí teroristického útoku z 11. září, aby uklidnila bouři veřejné nevole.

Riceová nechce svědčit veřejně

Vyvolal ji trvající odpor Bílého domu, aby i Riceová svědčila před komisí veřejně a pod přísahou o okolnostech, které newyorskému masakru předcházely.

Poradkyně ale trvá na tom, že se s komisí setká jen za zavřenými dveřmi, což již jednou učinila. Zdůvodňuje to dělbou výkonné a zákonodárné moci (komisi zřídil Kongres) a tím, že úřadující národní bezpečnostní poradci před zákonodárci nevypovídají.

V médiích se však na téma 11. září a Clarkovy knihy vyslovuje velmi často. Politickou neudržitelnost tohoto postoje už vycítili i republikánští zákonodárci a žádají, aby svědčila, protože doufají, že se tak podaří přesvědčivěji vyvrátit expertova obvinění proti Bushovi.

Vláda se mezitím o víkendu dostala pod silný tlak, aby zveřejnila dosud tajné dokumenty a zbavila mlčenlivosti úřední činitele, kteří by mohli vysvětlit, jak se stavěla k mezinárodnímu terorismu před 11. zářím.

Reklama

Související témata:

Související články

Komise o 11/9 začala vyslýchat ministry

Přední ministři vlády prezidentů George W. Bushe i jeho předchůdce Billa Clintona začali včera ve Washingtonu svědčit před nezávislou vyšetřovací komisí, která...

Výběr článků

Načítám