Hlavní obsah

Žádné roušky ani testy? To je Katar na jiné planetě? ptají se Číňané

Obrovskou pozornost věnují tento týden čínská státní média mistrovství světa ve fotbale, které se koná v Kataru. Ovšem šampionát v zemi vyvolává frustraci nejen proto, že se Čína na MS nekvalifikovala, ale také kvůli proticovidovým opatřením, která odrazují obyvatele země od hromadného sledování zápasů, napsal zpravodajský server BBC News.

V Pekingu staví kolem domů zátarasy, aby lidé nevycházeli ven kvůli covidu.Video: AP

 
Článek

Navíc scény slavících davů a bujarých fanoušků bez roušek a respirátorů dráždí diváky v zemi, která stále trvá na politice nulové tolerance vůči nemoci covid-19. Mnozí Číňané využili mistrovství světa k tomu, aby si na stávající čínskou proticovidovou strategii stěžovali.

Foto: Jorge Saenz, ČTK/AP

Argentinští fanoušci na mistrovství světa v Kataru. Roušky, rozestupy či povinné testy tu opravdu nikdo neřeší.

V rámci nulové tolerance jsou uzavírána celá města kvůli jednotlivým případům výskytu koronaviru, aby se zabránilo jeho šíření. Čína v současné době zažívá nejhorší epidemii za půl roku a v posledních několika týdnech prudce vzrostl počet vyhlášených uzávěr. Za posledních 24 hodin Čína zaznamenala více než 28 tisíc nových případů, které se vyskytují ve všech provinciích.

Covid-19 průběh fotbalového svátku v Číně utlumil. Ve velkých městech se kvůli covidu opět uzavřely podniky, které nejsou nezbytné, a úřady vyzvaly obyvatele, aby omezili přesuny. Protože nemohou jít do barů, rozhodli se někteří fanoušci podle deníku Global Times „sledovat zápasy doma s rodinami“, jiní vyrazili do kempů.

Pro ty, kdo doufali, že by mohli sledovat zápasy osobně, zůstal počet letů mezi Čínou a Katarem značně omezený. A mnozí fanoušci se svěřují s tím, jakou cítí při sledování letošního ročníku mistrovství světa izolaci.

Otevřený dopis

Na mobilním messengeru WeChat se v úterý rychle rozšířil otevřený dopis, který zpochybňoval pokračující politiku nulové nákazy covidem v zemi a ptal se, jestli je Čína „na stejné planetě“ jako Katar. Dopis se ale brzy stal obětí cenzury.

Také na sociální síti Weibo se množí komentáře diváků, kteří píší o tom, jak se při sledování letošních zápasů cítí odděleni od zbytku světa. Někteří uvádějí, jak jim připadá divné, když vidí, jak se shromažďují statisíce lidí, aniž by měli na sobě roušky nebo se museli prokazovat nedávným testem na covid-19.

„Nejsou tam žádná oddělená místa, aby si lidé mohli udržovat sociální odstup, a u postranních čar není nikdo oblečený v bílo-modrém (lékařském) hábitu. Tato planeta se skutečně rozdělila. Na jedné straně světa je karneval v podobě mistrovství světa ve fotbale, na druhé straně pětidenní zákaz navštěvovat veřejná místa,“ napsal jeden z komentujících.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Japonští fanoušci v Kataru

Někteří říkají, že měli problém vysvětlit svým dětem, proč jsou scény z mistrovství světa tak odlišné od těch, s nimiž se setkávají doma. I v Číně je ovšem dost lidí, kteří kritizují, že se země v zámoří otevírají, zatímco Světová zdravotnická organizace (WHO) stále označuje koronavirus způsobující nemoc covid-19 za „akutní celosvětový stav nouze“

Čína tam je, i když není

Fotbal je v Číně velmi populární. O prezidentovi Si Ťin-pchingovi je známo, že je velkým milovníkem tohoto sportu a v minulosti se nechal slyšet, že je snem jeho země vyhrát mistrovství světa ve fotbale. Díky tomu jsou zápasy MS vysílány ve státní televizi CCTV a státní média se snaží zdůraznit, že Čína je na mistrovství přítomná, i když tam nejsou její hráči.

Deník Global Times informoval o tom, že na MS jsou hojně zastoupeny produkty vyrobené v Číně „od autobusů po stadion, a dokonce i klimatizační jednotky“. Sdělovací prostředky včetně CCTV rovněž informovaly o přítomnosti čínských vlajkonošů na zahajovacím ceremoniálu a o tom, že do Kataru dorazily dvě pandy velké, aby se „setkaly“ s diváky, kteří přijeli na mistrovství.

Angličtí fanoušci šokovali v Kataru tím, že šli na stadion za křižáky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám