Hlavní obsah

Čína po třech letech otevřela hranice, z Hongkongu vyrazily desetitisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v neděli po téměř třech letech přísných restrikcí kvůli covidu-19 plně otevřela své hranice a nevyžaduje už při jejich překročení karanténu, což hned první den využily k návštěvě blízkých i desetitisíce obyvatel Hongkongu. Napsala o tom agentura DPA. Asijské země kvůli uvolnění režimu v Číně čekají příval tamních turistů a některé už oznámily, že budou požadovat negativní testy na koronavirus.

Foto: Bertha Wang, ČTK/AP

Znovuotevření hranic s pevninskou Čínou v Hongkongu

Článek

Čínské úřady od března 2020 vyžadovaly po všech lidech po příjezdu ze zahraničí třítýdenní karanténu v některém ze státních zařízení. Od loňského června se karanténa zkrátila na týden a od listopadu na pět dní.

Úplný konec povinné izolace povede k tomu, že se za hranice vydá velké množství Číňanů. Obrovský zájem o cesty do pevninské Číny hlásí i Hongkong, kde po předchozí registraci smí hranice denně překročit nanejvýš 50 000 lidí. Pro obyvatele Hongkongu ale nadále platí povinnost prokázat se na hranicích negativním testem na covid-19.

Kvůli zavřeným hranicím někteří lidé z Hongkogu neviděli od začátku pandemie své příbuzné žijící v Číně. „Spěchám, abych konečně mohl za ní,“ řekl agentuře AP na jednom z hraničních přechodů muž, který se chystal za svou manželkou.

Číňané zavedli povinné testy pro cestující z ČR, sami je nepotřebují

Domácí

Agentura Reuters citovala ženu, která se po několika letech chystala navštívit rodiče. „Moji rodiče na tom nejsou zdravotně dobře a já je nemohla navštívit, ani když zjistili, že mají rakovinu střev,“ řekla Teresa Chowová.

Cestovní horečku v Číně umocní ještě nadcházející oslavy lunárního Nového roku, které jsou důvodem k návštěvám příbuzných. Nový rok připadá na 22. ledna, ale slavnostní čtyřicetidenní období kolem nového roku začalo v sobotu.

Číňanům umírají populární osobnosti. Covidová čísla nějak nesedí, všímají si

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám