Hlavní obsah

Číňané zavedli povinné testy pro cestující z ČR, sami je nepotřebují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská ambasáda v Praze oznámila, že cestující z ČR do Číny se budou muset nejvýše 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny podrobit PCR testu na covid. Děje se tak za situace, kdy se Čína na rozdíl od Česka potýká s razantním nárůstem počtu nakažených. Některé země už zavedly požadavek testů pro cestující z Číny, ČR však mezi ně zatím nepatří.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Testování na koronavirus (ilustrační foto)

Článek

„Od 8. ledna 2023 musí cestující z České republiky do Číny podstoupit 1× RT-PCR test do 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny. Cestovat mohou osoby s negativním výsledkem testu a musí předložit čínskému celnímu orgánu zdravotní prohlášení,“ uvedla ambasáda na webu. Test je nutné absolvovat kdekoliv v akreditované laboratoři.

ČR však nemá s Čínou přímé letecké spojení. Z tohoto důvodu zatím také nepřistoupila k povinnému testování cestujících z Číny. Na rozdíl třeba od Německa, které se podobně jako Itálie rozhodlo negativní test vyžadovat.

Podle ministerstva by se situace změnila v případě přímého leteckého spojení.

Lidé, kteří do Číny cestují, by si podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) měli být vědomi toho, že riziko nákazy je tam pro příštích několik měsíců velmi vysoké.

ČR covid testy od turistů z Číny nežádá

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám