Hlavní obsah

Čína vzkazuje Česku: Respektujte volný trh a vraťte nás do hry o Dukovany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Rozhodnutí vyřadit z tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany firmy z komunistické Číny se u tamních představitelů nesetkalo s pochopením. Čína očekává, že Česká republika své rozhodnutí ještě přehodnotí. Uvedla to v úterý mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Foto: Hedvika Fialová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Podle Pekingu by se ČR měla vrátit k pravidlům fungování volného trhu.

„Doufáme, že Česká republika bude respektovat pravidla tržního hospodářství a zaručí férovou konkurenci,” uvedla mluvčí čínské diplomacie. Podle ní čínská vláda očekává, že ČR provede aktivní kroky k vytvoření „nediskriminační a transparentní obchodní prostředí” pro zahraniční investory.

Rusko a Čína jsou ze hry o Dukovany

Ekonomika

V pondělí Zeman podepsal takzvaný nízkouhlíkový zákon, který obsahuje bezpečnostní záruky. Zákon počítá s tím, že pro výstavbu nového bloku v Dukovanech bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. O tendr na výstavbu nových jaderných reaktorů dříve projevily zájem ruské i čínské jaderné firmy.

Ruské ministerstvo zahraničí krok Prahy zatím nekomentovalo.

Zeman podepsal vyloučení Ruska a Číny z Dukovan

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám