Hlavní obsah

Číňané protestují, policie zatýká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Číňané pokračují v protestech proti politice nulového covidu. V Šanghaji se střetly stovky demonstrantů s policií, protesty ale pokračují i v dalších městech. Jde o největší projevy nespokojenosti, kterým prezident Si Ťin-pching čelí od začátku svého třetího mandátu, jehož se ujal v polovině října.

Foto: Staff, Reuters

Policisté stojí za barikádami v centru Šanghaje

Článek

V Šanghaji byly v pondělí vztyčeny bariéry kolem městského centra, kde o víkendu protestovaly stovky lidí. Podle agentury Reuters se demonstranti v Šanghaji v neděli večer střetli s policií a ta následně odvezla autobus plný lidí. Žádné oficiální statistiky počtu zadržených ale neexistují.

Aktuální vlna občanské neposlušnosti nemá v pevninské Číně v posledním desetiletí obdoby, připomíná britský deník The Guardian.

Během protestů zazněly i výzvy k rezignaci prezidenta Si Ťin-pchinga a odchodu vládnoucí komunistické strany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policisté v Šanghaji blokují cestu protestujícím

Mezi obyvateli narůstá frustrace z politiky nulového covidu. V pondělí Čína zaznamenala rekordní přírůstek 40 347 případů. Výskyt covidu se nedaří kontrolovat ve velkých městech, jako je Kanton či Čchung-čching.

„Chceme zpět naše základní lidská práva. Nemůžeme opustit dům, aniž bychom se nenechali otestovat. Lidé se nechovají nijak násilně, ale policie je tady bezdůvodně zatýká. Mě se snažila sebrat taky, ale lidé kolem mě strhli zpátky, takže jsem mohl utéct,“ uvedl 26letý Číňan z Šanghaje, který si nepřál být jmenován.

Opatření úřadů zhoršují vyhlídky druhé největší ekonomiky světa. Čínské akcie v posledních dnech prudce klesly, protože investoři vyjádřili obavy z dopadu protestů na tamní ekonomiku. Nic na tom nemění ani fakt, že úřady sice část proticovidových opatření zmírnily, uvedly ale, že nulová politika covidu se měnit nebude.

Městská vláda v Pekingu v pondělí oznámila jen částečné zmírnění opatření. Kolem obytných komplexů, kde se vyskytnou infekce, například nebude stavět zábrany a blokovat tím přístup.

Demonstrace začaly minulý týden v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang po požáru domu, při němž zahynulo deset lidí. Objevily se totiž informace, že kvůli pandemickým omezením se lidé nemohli dostat z hořící budovy a záchranáři zase nemohli k nim. Incident umocnil vlnu nespokojenosti, která v zemi klíčila několik měsíců.

Čína má nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem. Protesty sílí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám