Hlavní obsah

Čína by mohla mít do roku 2030 tisícovku jaderných hlavic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojnásobek současného stavu, tedy přes tisíc jaderných hlavic, by mohla mít do začátku příštího desetiletí Čína. Tvrdí to zpráva o čínské vojenské síle, kterou zpracovalo pro Kongres americké ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching při přehlídce čestné jednotky v Pekingu

Článek

Podle představitele Pentagonu buduje Čína svůj jaderný arzenál rychleji, než původně předpokládali američtí analytici. I po roce 2030 však bude mít Čína méně jaderných hlavic, než má v současnosti USA a Rusko.

Čína měla podle zprávy pro Kongres k dispozici k nasazení v květnu letošního roku na 500 jaderných hlavic. V roce 2030 by jich mohlo být přes tisícovku.

Foto: Profimedia.cz

Z výcviku čínské armády. Ilustrační foto

Podle zástupce ministerstva obrany se Čína snaží posílit a modernizovat svůj jaderný arzenál. To se netýká jen počtu jaderných hlavic, ale také vývoje nových raket, které jsou schopny tyto hlavice nést.

Peking také posiluje své konvenční síly, upozorňuje zpráva. Výrazný růst zaznamenává námořnictvo, které se může spolehnout na 370 plavidel a ponorek. Podle agentury AP zpráva také poukazuje na snahy Číny vyvinout novou interkontinentální raketu, která by byla schopna nést nejadernou hlavici a z čínského území zasáhnout Spojené státy.

Putin byl v Číně i s jaderným kufříkem

Evropa

Agentura AP uvádí, že podle Pentagonu Čína nehodlá provést změny ve své jaderné doktríně, která tvrdí, že Čína nepoužije jaderné zbraně jako první. To je rozdíl například oproti Spojeným státům, které nevylučují při „mimořádných podmínkách“ první použití svých jaderných zbraní. Podle amerického představitele by se však Čína mohla rozhodnout, že v některých případech její vlastní doktrína neplatí.

Pokud se predikce Pentagonu naplní, tak Čína bude mít v roce 2030 stále méně bojeschopných jaderných hlavic než nyní USA a Rusko. Podle červnové zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) na začátku letošního roku měly Spojené státy 3700 hlavic, které bylo možné použít k boji, a Rusko zhruba 4500. Podle zprávy SIPRI jich Čína měla 410.

Slyším kolem sebe výzvy k obnovení testování jaderných zbraní, řekl Putin

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám