Hlavní obsah

Chybí mi, svěřil se Biden u památníku McCaina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před odletem z vietnamské Hanoje se prezident Joe Biden poklonil památce Johna Sidneyho McCaina III., bývalého arizonského republikánského senátora, který zemřel v roce 2018 po boji s rakovinou mozku.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Prezident Joe Biden uctil v Hanoji památku Johna McCaina

Článek

„Chybí mi. Byl to dobrý přítel,“ řekl Biden podle webu listu USA Today v pondělí u památníku, který spočívá nedaleko jezera Truc Bach, kde protivzdušná obrana v roce 1967 během vietnamské války sestřelila McCainovo letadlo. McCaina pak pět let drželi v zajetí ve vězení známém jako „Hanojský Hilton“.

McCainův otec za vietnamské války velel americkým ozbrojeným silám v Tichomoří, jeho synovi proto Severní Vietnam nabídl propuštění. „McCain junior však odmítl, protože nechtěl podrývat morálku svých spoluvězňů ani dávat Severnímu Vietnamu příležitost k propagandě,“ připomněl list The New York Times.

Prohrál s Obamou

McCain se jako kongresman zasloužil o normalizaci vztahů USA s komunistickým Vietnamem. Byl senátorem za stát Arizona od roku 1987 až do své smrti v srpnu 2018. Předtím zasedal ve Sněmovně reprezentantů USA.

Ponižuje uprchlíky a chválí tyrany, píše McCain o Trumpovi

Amerika

V roce 2008 se jako kandidát Republikánské strany v prezidentských volbách utkal s pozdějším prezidentem Barackem Obamou z Demokratické strany.

John Kerry, americký pověřenec pro otázky klimatu, který sloužil ve Vietnamu jako velitel útočného člunu, a ministr zahraničí Antony Blinken stáli vedle Bidena, když se dotkl věnce z červených bílých a modrých květů, který spočíval před památníkem, a sklonil hlavu.

Prezident také potřásl rukou důstojníkům námořní pěchoty a námořnictva, kteří stáli po obou stranách památníku, a nechal tam jednu ze svých velitelských mincí, uvedl Bílý dům.

Znali se léta

Biden a McCain se seznámili v 70. letech, kdy byl Biden senátorem a McCain styčným důstojníkem námořnictva v Senátu. Biden jako člen senátního výboru pro zahraniční vztahy hodně cestoval a vybíral si McCaina, aby ho doprovázel. Před jednáními se zahraničními představiteli také vyhledával McCainovy rady.

Ted Kaufman, bývalý senátor za stát Delaware, který má k Bidenovi blízko, pro USA Today uvedl, že Biden a McCain se sice neshodli v řadě politických otázek, avšak „nebrali si to osobně“.

McCain nedá Trumpovi spát ani po své smrti

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám