Hlavní obsah

Chorvatsko propojilo dálnici Záhřeb-Split

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB

Chorvatsko v neděli slavnostně otevřelo poslední úsek dálnice ze Záhřebu do Splitu, která zkrátí spojení mezi severem a jihem země na pouhé tři hodiny.

Článek

Úsek je dlouhý 33 kilometrů a zahrnuje i šest kilometrů dlouhý tunel pod pohořím Mala Kapela. Dálnice přezdívaná Chorvaty "Dalmatina" je dlouhá 380 kilometrů a tvoří páteř ambiciózního projektu, který má posílit cestovní ruch v bývalé jugoslávské republice.

Slavnosti se v Záhřebu zúčastnili prezident země Stjepan Mesič i chorvatský premiér Ivo Sanader. Společně poté odjeli do Skradinu na jihu země, kde probíhala druhá část slavnostního otevření.

Celkové náklady na výstavbu dosáhly 2,3 miliardy eur (67 mld. Kč). Na dálnici se bude platit mýtné, které se bude pohybovat mezi 180 až 200 kunami, což je za celou trasu 750 až 840 korun.

V minulém roce do Chorvatska přijelo přes osm miliónů turistů, kteří zemi zvýšili příjmy přibližně o sedm miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Na cestu do Chorvatska stačí občanka

Začínající sezóna letních dovolených zavede nemalý počet turistů z České republiky do Chorvatska. Ti podle informací Ministerstva zahraničních věcí ČR nebudou...

Výběr článků

Načítám