Hlavní obsah

Chorvatsko dokončilo dálnici ze Záhřebu do Rijeky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB

Hlavní město Chorvatska Záhřeb je spojeno dálnicí s jedním z největších jadranských přístavů Rijeka. Ve středu stavební firmy dokončily stavbu čtrnáctikilometrového úseku z Bosiljeva do Vrbovska. Dálnice z chorvatské metropole do Rijeky tak měří 146,5 kilometru.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Nově postavený úsek slavnostně otevřel premiér Ivo Sanader. "Toto je významná událost, kdy se starý sen o propojení Rijeky se Záhřebem stává skutečností," prohlásil. Dálnice pro Chorvatsko znamená významné zkrácení doby jízdy mezi hlavním městem a přístavem. Zatímco dosud trvala cesta tři hodiny, nyní bude řidičům stačit hodina a půl. Poplatek za průjezd dálnicí je 56 kun (cca 7,5 euro).

Otevření nového úseku rovněž podpoří chorvatský turistický ruch. Většina zahraničních návštěvníků totiž do Chorvatska míří po vlastní ose. Včetně českých turistů. Letos se do Chorvatska podle odhadů vydá až jeden milión Čechů. Z toho 200 až 250 tisíc využije služeb cestovních kanceláří.

Podle Chorvatského turistického sdružení by měla být letos síť dálnic rozšířena o nových 200 kilometrů. Loni bylo dokončeno 170 kilometrů. "Nejvíce nových kilometrů - celkem 177 - bude v tomto roce dáno do provozu na budoucí dálnici ze Záhřebu do Splitu," informovalo sdružení.

Fakta o dálnici Záhřeb - Rijeka

Délka:

  • 146,5 km
  • z toho 56,5 km rychlostní silnice

Na trase je:

  • 13 tunelů
  • 20 mostů a viaduktů

Mýtné:

  • 56 kun (cca 7,5 euro)

Plán výstavby uvádí, že by do roku 2005 mělo být postaveno 450 km dálnic a 81 km rychlostních silnic. Po roce 2005 se dále plánuje s rozšířením dálniční sítě o 373 km a rychlostních silnic o 61 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám