Hlavní obsah

Chodorkovskij je označen za vězně svědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Za politického vězně považuje zadrženého šéfa ruské ropné společnosti Michaila Chodorkovského, který podporoval liberály, ruská obhájkyně lidských prav, vdova po akademiku Andreji Sacharovovi Jelena Bonnerová.

Foto: Jaroslav Blažek

29. kolínská plaketová jízda a výstava veteránů

Článek

Bonnerová v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy dále uvedla, že v jeho případě nevylučuje "politickou objednávku". Chodorkovskij v minulosti několikrát uvedl, že usiluje o určitý politický vliv a naznačil také nepřímo, že v roce 2008 by se mohl ucházet o post ruského prezidenta.

"Nevím, zda jde o přerozdělování vlastnictví. Myslím ale, že orgány činné v trestním řízení, zejména prokuratura, plní politický úkol," řekla. Zároveň poznamenala, že nechápe, jak Chodorkovskij získal své "co do rozsahu divoké vlastnictví". Zároveň však zdůraznila, že "zákony, které platily v době, kdy toto vlastnictví vznikalo, nebo spíš jejich neexistence, to umožňovaly".

Podle výkonné ředitelky Moskevské helsinské skupiny Taťjany Lokšinové je Chodorkovskij "vězněm svědomí". Tak byli v bývalém SSSR označováni disidenti.

Ruský ombudsman pro lidská práva Oleg Mironov ovšem soudí, že záležitost kolem Jukosu má čistě ekonomický podtext.

Chodorkovskij se setkal s advokátem

S ruským miliardářem, šéfem ropné společnosti Jukos Michailem Chodorkovským, který je od soboty ve vyšetřovací vazbě pro obvinění z podvodu a neplacení daní, se poprvé sešel jeho advokát Anton Drel. Drel uvedl, že Chodorkovskij si nestěžoval na podmínky ve vězení. Ačkoli původně byl umístěn mezi obyčejné vězně, nyní se nachází v oddělení pro "prominenty". S Chodorkovským jsou v cele drženi tři další vězní, údajně také podezřelí z ekonomických trestných činů. Podle náměstka ministra spravedlnosti Jurije Kalinina nejde o "žádné recidivisty". Ten rovněž popřel informace v dnešním tisku, že Chodorkovskij odmítá vězeňskou stravu. Cosi takového by prý bylo považováno za "mimořádnou událost".

Do vězení Matrosskaja tišina byl o víkendu převeden také kolega Chodorkovského, ředitel společnosti Menatep Platon Lebeděv. Ten byl zatčen letos v červnu a byl držen ve vězení Lefortovo, jež patří Federální bezpečnostní službě. Podobně jako Chodorkovskij je obviněn z podvodu, neplacení daní a neplnění soudních rozsudků. Některých trestných činů se údajně měli dopustit společně. Soud dnes rozhodl, že ve vyšetřovací vazbě Lebeděv zůstane také do 30. prosince jako šéf Jukosu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jukos již stál Rusko miliardy dolarů

Situace kolem druhé největší ruské ropné společnosti Jukos přináší neblahé hospodářské důsledky. Od pátku minulého týdne, kdy byla v jejích kancelářích...

Kasjanov: aféra Jukosu poškozuje pověst Ruska

Před poškozením pověsti Ruska v souvislosti s aférou kolem ropné společnosti Jukos a jejího spoluvlastníka Platona Lebeděva varoval ve čtvrtek ruský premiér...

Výběr článků

Načítám