Hlavní obsah

Chirac okouzloval první dámu USA

Novinky, Iveta Kramešová, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Spojené státy se v pondělí po 19 letech navrátily do Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Na zahajovací ceremoniál přiletěla do Paříže i první dáma USA Laura Bushová, která se ráno setkala i s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Eskorta agentů americké tajné služby doprovodila speciálně opancéřovanou limuzínu, přivezenou přímo z USA, až před Elysejský palác, kde se Bushové dostalo podle francouzských i amerických zdrojů velmi vřelého a přátelského přijetí.

Galantní Chirac přispěchal přímo k její limuzíně, políbil jí ruku a s širokým úsměvem pozval manželku amerického prezidenta, oblečenou v elegantním béžovém kostýmu, do svého paláce.

"Prezident vyslal svého nejvýznamnějšího emisara," řekl Chirakovi na úvod půlhodinového setkání americký velvyslanec v Paříži Howard Leach. "Ne, jen nejbližšího," objasnila s žertem Bushová, která pak s Chirakem hovořila především o kultuře.

Chirac: musíme postavit Irák na nohy

Podle zdrojů z Bílého domu Chirac vyjádřil naději, že USA a Francie překlenou vzájemné rozdíly týkající se války v Iráku. "Všichni jsme se shodli na tom, že je nutné postavit Irák na vlastní nohy," prohlásil francouzský prezident. Zároveň poslal své pozdravy občanům USA a uvedl, že se těší na červnový summit G-8 pořádaný na jihovýchodě Spojených států.

USA jsou zpátky v UNESCO

Bushová přicestovala do Evropy na pětidenní návštěvu, kromě Paříže se vydá i do Moskvy, kde se zúčastní knižního veletrhu pořádaného manželkou ruského prezidenta Ljudmilou Putinovou.

Dnes odpoledne v Paříži promluvila ke třem tisícovkám delegátů UNESCO, kteří opětovně přijali Spojené státy do svých řad. Ačkoli se USA formálně vrátí do UNESCO až ve středu, již dnes byla v areálu organizace vztyčena americká vlajka. Počet členských zemí tak zaokrouhlila na 190.

USA budou v UNESCO bojovat proti terorismu

USA organizaci opustily v roce 1984 na protest proti její přebujelé byrokracii a údajné přílišné zpolitizovanosti její činnosti. Návrat ohlásil prezident George Bush loni v září, rok po teroristických útocích v New Yorku a ve Washingtonu a v době, kdy jeho vláda začínala připravovat tažení proti Iráku.

UNESCO ovšem návrat Američanů v každém případě vítá - i proto, že USA budou ročně přispívat do jejího rozpočtu 53 milióny dolarů. Spojené státy zase chtějí i tohoto fóra využít k boji proti ideologickému podhoubí terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám