Hlavní obsah

Čestná velvyslankyně ČR zaskočila Němce

Novinky, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BONN

Vedoucí bonnské pobočky české ambasády v Berlíně Jaroslava Jeslínková způsobila ukázkové diplomatické faux pas: v minulých týdnech se totiž oficiální nótou obrátila na německé ministerstvo zahraničí v Berlíně s požadavkem, aby ji v diplomatickém seznamu uvádělo s titulem velvyslankyně.

Foto: pořadatelé

plakát k akci

Článek

  Zaskočené činitele hostitelské země tím donutila k bezprecedentní reakci - k písemnému upozornění české strany na fakt, že již jednoho velvyslance v Německu má. V diplomatickém prostředí nelze takovou výměnu nót charakterizovat jinak než jako mimořádný trapas.

"Celou záležitost jsem se dověděl z německého ministerstva zahraničí, které mi poslalo nótu, že zmíněná žádost se zamítá. Zároveň mi bylo sděleno, že jak v Německu, tak i v jiných zemích používají titul velvyslanec pouze diplomaté akreditovaní u hlavy státu," řekl v pondělí telefonicky Právu skutečný český velvyslanec v Berlíně Boris Lazar. Dodal, že poté se byl osobně v úřadě Joschky Fischera kvůli kauze omluvit. "Je to ostuda, ale není to tragédie," shrnul věc stoicky.

Popletená Jeslínková

Nechtěným začátkem oné ostudy byl květnový dopis Cyrila Svobody, v němž český ministr zahraničí paní Jeslínkové, bývalé české velvyslankyni v Litvě a Lotyšsku a nyní už dva a půl roku vedoucí bonnské pobočky českého zastupitelského úřadu v Německu, sdělil, že se jí doma přiznává hodnost velvyslankyně. Načež si paní Jeslínková zjevně popletla vniřní kariérní řád ministerstva a oficiální diplomatickou funkci v cizině a poslala zmíněnou nótu do Berlína.

"Nejméně devadesát procent velvyslanců ČR má tuto hodnost po dobu výkonu funkce v cizině propůjčenou, já jsem ji dostala po absolvování odpovídajícího vzdělání a po dobré práci v zahraničí," vysvětlovala Jeslínková telefonicky Právu.

Vše vyřízeno vysvětlujícím dopisem

Ministr Svoboda ale týž den pro Český rozhlas kardinální mýlku své podřízené přiznal jednoznačně: "Paní Jeslínková začala používat titul špatně. Samozřejmě je to čestný titul, který náleží tomu, kdo absolvuje vzdělání a osvědčí se v zahraničí. To jsou tituly, které se užívají všude ve světě, je to naprosto běžné a je to kariérní označení na našem ministerstvu. Lidé této hodnosti můžou přemlouvat sousedy, aby jim tak říkali, můžou si to taky dát na vizitku nebo na parte. Neznamená to ale, že ten člověk je mimořádným a zplnomocněným velvyslancem," vysvětlil populárně posluchačům i kolegyni Jeslínkové.

Na dotaz, jaké závěry ze záležitosti ministerstvo zahraničí hodlá vyvodit, pak mluvčí úřadu Vít Kolář Právu sdělil, že s Jeslínkovou hovořil náměstek ministra Rudolf Jindrák a ona sama pak napsala vysvětlující dopis na německé ministerstvo zahraničí. Tím by podle Černínského paláce již "měla být věc vyřízena".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám