Hlavní obsah

Českou koordinátorkou obnovy Iráku má být bývalá novinářka

– PRAHA
Novinky, Jaroslav Zbožínek

Českou koordinátorkou v Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc v Iráku (ORHA), v jehož čele stojí penzionovaný americký generál Jay Garner, se s největší pravděpodobností stane bývalá novinářka Janina Hřebíčková, která bude v úřadu spolupracovat s dalšími dvaceti Čechy.

Foto: Merlet
Článek

Médiím Hřebíčkovou představil v pondělí ministr zahraničí Cyril Svoboda jako kandidátku pro tuto funkci s tím, že však dosud nebyly vyřízeny všechny formality. 

"Zatím ještě není zaměstnancem ministerstva zahraničí, to se ale stane ve velmi krátké době, v řádu několika hodin," prohlásil v pondělí odpoledne Svoboda. Jakmile budou vyřízeny všechny formality, představí se Hřebíčková reprezentantům ORHA přímo v Iráku, kam by odcestovala v nejbližších dnech s delegací vedenou ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem.

Hřebíčková má zkušenosti ze zahraničních misí

Svoboda Hřebíčkovou prezentoval jako profesionálku, která má bohaté zkušenosti z činnosti s misemi v zahraničí. Pracovala například v Jižní Koreji, Izraeli, ve Velké Británii a jako šéfka televize OSN také v Kosovu. "Je to člověk vysoce kvalifikovaný pro tuto náročnou práci, přičemž věříme, že v dohledné době ji doplní i další odborníci z ČR, abychom pomohli jak obnově Iráku, tak i českým firmám, které se tam budou podílet na obnově země," prohlásil ministr.

Médiím se chce zatím vyhýbat

Hřebíčkovou představil podle svých slov s předstihem proto, aby se nešířily "nějaké zaručené informace nejmenovaných zdrojů, protože to je něco, co nemám rád". V této souvislosti ministr vyzval média, aby respektovaly právo Hřebíčkové komunikovat s novináři až ve chvíli, kdy bude kolem jejího vyslání vše dokončeno.

"Byla bych ráda, kdybych zatím nemusela dělat rozhovory, i když to chápu, protože jsem sama začínala před čtrnácti lety jako novinář," řekla poté Hřebíčková v narážce na fakt, že novinářskou kariéru začínala v tehdejší Československé televizi. Vyjádřila naději, že splní očekávání, které do ní české úřady vkládají.

Reklama

Související články

EU: obnovu Iráku by měla řídit OSN

OSN by měla v poválečném Iráku hrát ústřední roli, uvádí státy Evropské unie v prohlášení, které ve čtvrtek v Athénách schválili nejvyšší představitelé 15...

Výběr článků

Načítám