Hlavní obsah

Česko nabídlo 150 mužů do Afghánistánu

Právo, ČTK, roš
BRUSEL

Česká republika po předchozím zdráhání vyslyšela volání generálního tajemníka NATO George Robertsona a na pondělním zasedání Severoatlantické rady v Bruselu nabídla 150 mužů pro operace vedené v Afghánistánu.

Foto: DK Vsetín

Koncert kapely Zrní.

Článek

Část našich vojáků by měla pomoci v provozu kábulského letiště v operaci spojenecké mise ISAF pod velením NATO, ale část by se měla zapojit do operace Trvalá svoboda, což v praxi představuje boj proti stoupencům Tálibánu.

Kovanda místo Kostelky

"Informoval jsem zasedání ministrů obrany Aliance o tom, že se ČR rozhodla vyslat až 150 lidí do Afghánistánu, což by samozřejmě ještě podléhalo schválení parlamentu. Těchto 150 lidí by dílem působilo v ISAF, dílem v operaci Trvalá svoboda," řekl velvyslanec Karel Kovanda, který v Bruselu zastupoval nemocného ministra obrany Miroslava Kostelku.

Generální tajemník Aliance George Robertson českou iniciativu "spontánně přivítal" jako "první vlaštovku" signalizující, že lze překonat problémy, na něž naráží plánované rozšíření mise ISAF. Podle Kovandy zejména vyzdvihl "politický posun" v postoji ČR, která se až dosud zdráhala zúčastnit operací v Afghánistánu.

Podobné návrhy kromě ČR předneslo ještě půl tuctu dalších zemí, například Španělé, Němci, Norové, Turci a Nizozemci.

Představení nových chemiků

ČR včera v Bruselu také předvedla nově ustavený mezinárodní prapor chemické, biologické a radiační ochrany, jehož vedení spojenci v NATO svěřili Praze.

"Počínaje 1. prosincem prapor dosáhl počátečních operačních schopností a nastartoval sedmiměsíční období přípravy," řekl velitel jednotky major Vratislav Osvald, jenž prapor ministrům představil.

K 1. červenci 2004 má jednotka dosáhnout plných operačních schopností a být připravena k nasazení kdekoliv během pěti až 30 dnů, dodal Osvald.

Slavnostní nástup praporu se uskuteční zítra v Liberci. Jeho vytvoření je podobně jako vytvoření sil rychlé reakce závěrem transformačního summitu NATO, jenž se loni v listopadu sešel v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám