Hlavní obsah

Česká krematoria obsazují mrtví Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Smrt v Německu je drahá a řada lidí si své blízké nemůže dovolit důstojně pohřbít. Prostředkům navíc neodpovídá ani dlouhá čekací doba. Řešení? Nebožtíci ze SRN se vydali na východ, konkrétně do České republiky, kde jsou za minimum zpopelněni. Pro tyto účely slouží mimo jiné krematorium v obci Hrušovany. Napsal v pátek server Deutsche Welle.

Foto: Pierott
Článek

Nejlevnější rakev stojí v SRN 250 eur (asi 7,5 tis. Kč), cena průměrné se ale vyšplhá hodně přes tisíc. Další stovky eur spolyká smuteční obřad, hudba a kremace.

Běžný pohřeb tak nyní v zemi vyjde na 5 tisíc eur (asi 150 tis. Kč), což je dvojnásobek průměrného platu v zemi. V ČR výdaje klesnou až na šestinu - jednoduché počty, podotýká v této souvislosti britský list The Guardian.

Každá třetí domácnost v SRN má navíc dluhy. Naši sousedi tedy šetřit opravdu musejí. Mohou si sice zažádat o částečnou úhradu nákladů, vše je ale velmi byrokraticky složité. Rodiny se proto uskromní, než by se s úřady dohadovaly, nebo pošlou nebožtíky na kremaci do Čech.

Popel s pískem

S neobvyklou nabídkou transportovat mrtvé ze SRN do ČR přišly samy německé firmy. Majitel jedné z nich, společnosti Berolina Coffin Discount, Helmut Woite k nám třikrát za týden vypravuje 12 až 16 těl.

Do ČR přitom putují nebožtíci, zpět popel s pískem - příměs je nezbytná proto, že například do Berlína se samotný popel přivézt vůbec nesmí.

"I přes hranice se dobře dostanete. Stačí mít lékařské osvědčení o zdravotní nezávadnosti těla.V dubnu bych chtěl případné zájemce do ČR přímo dovézt, aby měli šanci vidět, na jaké úrovni je tam kremace," tvrdí.

Krematorium v ČR

Woite odmítá nařčení z neetičnosti nebo z nezákonnosti počínání. V uplynulých dnech dokonce zakoupil pro své podnikatelské účely nové krematorium Vysočanské zahrady v obci Hrušovany v českém pohraničí.

Informaci Novinkám potvrdil i pracovník zmíněné instituce s tím, že jde o "česko-německou spolupráci". Nedaleko budovy jsou také restaurace a hotely, a to pro případ, kdyby pozůstalí chtěli s mrtvým strávit ještě několik dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám