Hlavní obsah

Černohorka se bránila znásilnění kickboxem. Dostala pokutu za nepřiměřenou obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu za „přehnanou“ obranu při pokusu o znásilnění dostala Černohorka, která útočníka několikrát udeřila a podle svých slov vyvázla jen díky tomu, že dlouhá léta trénovala kickbox. Případ vyvolal v Černé Hoře pobouření, napadenou podpořil i premiér.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětaosmdesát eur (asi 2000 korun) musí zaplatit Milica Živkovičová, která podala na policii trestní oznámení pro pokus o znásilnění. Útočník, majitel tureckého pasu, ji podle jejích slov chytil za bradu a začal osahávat na intimních partiích těla. Žena ho podle listu Kurir v sebeobraně několikrát udeřila. To už měla na těle modřiny, jak se ji útočník snažil přemoci.

Zaplatí i tlumočníka

Soud jí vyměřil pokutu za to, že „překročila nutnou obranu“. Navíc musí zaplatit náklady na tlumočníka z turečtiny, na kterého měl útočník, jenž vyvázl s peněžitým trestem ve výši 300 eur (asi 7200 korun), ze zákona nárok.

„Myslela jsem si , že jdu k soudu jako oběť, ale dostala jsem ‚facku‘ v podobě trestu za to, že jsem se bránila. Vyvázla jsem jen díky tomu, že jsem dlouhá léta trénovala kickbox. Nevím, co je pro mě horší – jestli útok násilníka, nebo verdikt soudce,“ řekla Živkovičová.

Znásilněná třináctiletá Američanka musela porodit dítě. Stát jí zakázal potrat

Amerika

Promluvit veřejně o sexuálním napadení je v Černé Hoře podobně jako v drtivé většině balkánských zemí pro oběti velmi obtížné. Pokud navíc podají na útočníka trestní oznámení, mohou téměř s jistotou počítat s nenávistnou kampaní na sociálních sítích. Odsouzení se navíc nezřídka dočkají i od svých nejbližších. „Může si za to sama“ nebo „neměla ho provokovat“ – takové jsou stále nejběžnější reakce.

Soudce trvá na svém

Případ Milici Živkovičové ale podle stanice Rádio Svobodná Evropa/ Rádio Svoboda (RFE/RL) vyvolal spíše vlnu solidarity. Podpořily ji mnohé nevládní organizace, které navrhují změny zákonů, jež by měly více chránit oběti násilí. Dostala také několik nabídek na uhrazení soudem vyměřené pokuty a platby za tlumočníka.

Soudce Alija Beganovič, který verdikt v případu Živkovičová vynesl, se naopak dočkal ostré kritiky. Černohorský premiér Dritan Abazovič označil rozsudek za „otřesný“.

Beganovič ale trvá na svém a podle jeho kvalifikace „nešlo o pokus o znásilnění“.

Extrémně brutální znásilnění šokovalo Francii. Zhroutili se i lékaři

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám