Hlavní obsah

Čech zraněný v Řecku je na JIP v umělém spánku

DPA, ČTK, Jan Horák
ATÉNY

Český turista, který při čtvrtečním zemětřesení na řeckém ostrově Lefkada utrpěl zranění hlavy, je stále na jednotce intenzívní péče v nemocnici ve městě Ioannina na pevnině. Právu to v pátek sdělil mluvčí Ministerstva zahraničí Vít Kolář s tím, že zdravotní stav zraněného je stabilizovaný.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Podle Zdeňka Čuhela, spolumajitele cestovní kanceláře Dantour, s níž byl postižený na zájezdu, neukázala dosavadní vyšetření na poškození mozku ani dutiny břišní. Turistu, který je udržován v umělém spánku, však čekají další vyšetření.

Do Ioanniny byla převezena i jeho manželka, aby mu mohla být na blízku. Oba manželé, kteří byli v Řecku na svatební cestě, utrpěli zranění při pádu z motocyklu zasaženého při zemětřesení padajícími kameny. Žena utrpěla pouze lehké zranění na noze.

Až šedesát zraněných

Zatímco zástupci některých cestovních kanceláří se následky zemětřesení snažili bagatelizovat, řecká televize přinesla záběry i silně poškozených domů a zejména komunikací. Právu to telefonicky sdělila česká konzulka v Aténách Markéta Šuraňová. Potvrdila také, že místní sdělovací prostředky uvádějí počet zraněných kolem šedesáti, zatímco první zprávy agentur hovořily jen o dvanácti a později o dvaceti zraněných.

Poškozeny však byly téměř výhradně staré stavby. "U nových staveb, jež jsou stavěny s ohledem na zemětřesení, bylo vidět jen rozbitá okna či výlohy," uvedla Šuraňová.

Systematické dodržování zásad ochrany před zemětřesením vyzdvihl i řecký premiér Kostas Simitis ve svém poselství, které bylo zveřejněno v noci na včerejšek.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy stupnice postihlo ostrov Lefkada ležící na západě Řecka v Jónském moři ve čtvrtek ráno. Podle řeckého ministerstva zdravotnictví je většina zranění osob lehkého rázu, těžce zraněni byli jen tři turisté, z toho jeden Čech a dva Britové. Oba mají těžké zlomeniny a rovněž zůstávají v nemocnici.

Život k normálu

Na Lefkadě se život zvolna vrací ke každodennímu rytmu. Úředníci, kteří registrují škody, napočítali na třicet zřícených domů, asi padesát domů je dočasně neobyvatelných. Úřady poskytly na 200 stanů a rozdělují pitnou vodu v lahvích do doby, než bude plně obnovena dodávka vody. Silnice spojující Lefkadu, stejnojmennou metropoli ostrova, s letoviskem Aghios Nikitas na východě, je stále neprůjezdná. Z Lefkady v pátek odjelo asi 200 turistů, pro něž přijela vojenská loď.

Jak řekl Zdeněk Čuhel, v hlavních letoviscích na východě a západě ostrova není po čtvrtečních otřesech téměř ani památky. Hlavní škody se soustředily na oblast staré městské zástavby.

"Prožíváme den téměř jako každý jiný, následné otřesy se v noci zklidnily, turisté se vracejí na pláže a většina z nich spala v hotelech," řekla agentuře AFP Lina Duvitsová z jedné z největších cestovních kanceláří na ostrově Lefkada Europlan. Podle ní odjeli někteří individuálně cestující turisté, ale skupinové zájezdy zůstávají. "Zatím nemáme jedinou anulaci," řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám