Hlavní obsah

Čech zraněný při zemětřesení v Řecku leží na JIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Český turista zraněný při ranním zemětřesení na řeckém ostrově Lefkada leží v nemocnici na jednotce intenzívní péče, neboť utrpěl težké poranění hlavy padajícím kamenem. Informoval o tom Český rozhlas s tím, že manželka turisty je zraněna lehce. Sesuv půdy kromě Čecha vážně zranil ještě další dva lidi.

Foto: Beáta Sklářová

Přednáška pro chemické talenty: "Hrajeme si s chemií"

Článek

Otřesy půdy na řeckém ostrově Lefkada v Jónském moři dosáhly 6,4 stupně Richterovy škály. Výrazné chvění půdy bylo citelné také na nedalekém ostrově Korfu, kde se vše obešlo bez jakékoli škody.

Zemětřesení situoval aténský geodynamický institut 30 kilometrů západně od Lefkady, do hloubky 14 kilometrů pod mořem. Po prvním otřesu přišlo několik následných.

Seizmologická observatoř ve francouzském Štrasburku oznámila, že zemětřesení mělo sílu 5,9 stupně Richterovy škály.

Žádné velké škody

Země se zatřásla v 8:17 ráno. Na ostrově Lefkada bylo zraněno asi 15 osob, řekl řecké televizi člen místní civilní ochrany Nikos Zavitsanos.

"V nemocnicích jsou zranění, ale jen lehce," řekl Jorgos Grigoris, starosta Lefkady, stejnojmenné metropole ostrova, řecké rozhlasové stanici Flash. "V Lefkadě jsou značné škody, narušeny jsou silnice a zásobování vodou," dodal. Média informují i o narušeném telefonním spojení a zásobování elektřinou.

Velitel hasičů informoval, že se v Lefkadě zřítil jeden kostel. Podle prvních odhadů otřesům neodolala třicítka starých domů na severu ostrova.

Turisté byli vyděšeni

Obyvatelé i turisté na ostrově Lefkada podle agentury DPA vypověděli, že otřesy trvaly pár vteřin. Antonis Kalogerakis z úřadu civilní obrany uvedl, že otřesy vzbudily paniku. "Vyděsilo to hlavně turisty, kteří nejsou na takové věci zvyklí," řekl. Sami Řekové již zažili řadu zemětřesení, neboť oblast je seizmicky aktivní.

Právě tento týden si obyvatelé ostrovů v Jónském moři připomínali výročí obrovského zemětřesení z roku 1953, které zdevastovalo ostrov Cephalonia a zabilo 476 lidí.

Nejsilnější zemětřesení naměřené v tomto regionu bylo 13. května 1995 a dosáhlo síly 6,2 stupně Richterovy škály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám