Hlavní obsah

Čech dostal v Rusku za pašování 1 gramu hašiše 19 měsíců

ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Za pašování necelého gramu hašiše dostal Čech Pavel Pavlíček (36) u moskevského soudu trest 19 měsíců odnětí svobody a byla mu nařízena protidrogová léčba. České velvyslanectví nyní chce požádat ruské úřady, aby Pavlíčkovi udělily milost.

Foto: Ladislav Beran

Western rodeo show se v Jankovicích koná už podevatenácté.

Článek

Český konzul v Moskvě Jan Jedlička, který se jednání soudu, jež se konalo 14. července, osobně zúčastnil, označil jeho průběh za normální. Výše trestu je podle něj dána tím, že Rusko má ve věci drog mnohem přísnější postup než například Česká republika. Trestní sazba je od tří do sedmi let za pašování velkého množství. "To velké množství je v Rusku více jak jedna jedna desetina gramu," uvedl Jedlička telefonicky pro Právo.

Odsouzený směřoval do Prahy

Pavlíček byl zadržen 25. dubna na letišti v Moskvě, kam přiletěl z indického hlavního města Dillí, a odkud chtěl pokračovat po několika hodinách do Prahy. Při celní kontrole však bylo v jeho zavazadle nalezeno 95 setin gramu hašiše (stačí zhruba na výrobu čtyř cigaret) .

Jeden z jeho přátel řekl České televizi, že Pavlíček drogu dostal v Indii od svatého muže, schoval si ji na památku a před odletem si na ni nevzpomněl. Když vyplňoval v Moskvě celní prohlášení, tak uvedl, že drogu nemá, a pak si uvědomil, že ji dal do batohu, řekl Pavlíčkův známý.

Trest je pod dolní sazbou

Po zadržení se Pavlíčkovi snažil pomoci český konzulát, jeho dosavadní bezúhonnost dosvědčila řada jednotlivců a institucí. Soud však Pavlíčka odsoudil k nepodmíněnému trestu, i když pod dolní sazbou.

Jedlička řekl, že odsouzený dal před odvoláním přednost žádosti o milost. Tu v Rusku posuzují zvláštní komise, jež se obracejí na prokuraturu a na soud a potom zpracovávají doporučení pro prezidentský aparát. Podobnou žádost zatím žádný český občan nepodával, ale podle Jedličky ruská prezidentská kancelář s milostmi "spíše šetří".

Pavlíček je už 3. v pořadí

Od poloviny devadesátých let jde již o třetí případ, kdy byl odsouzen Čech v Rusku za pašování drog. Loni počátkem května byl na moskevském letišti Šeremeťjevo-2 zadržen dvaatřicetiletý A. T., u něho bylo nalezeno 961,5 gramu hašiše. Byl jako Pavlíček na cestě z Dillí přes Moskvu do Prahy.

Již v roce 1995 byl v Rusku zatčen kvůli pašování drog dvacetiletý Tomáš Martínek z Bruntálu. Drogy se rovněž pokusil převézt přes letiště Šeremeťjevo-2. Při cestě z Nepálu do Švýcarska u něj bylo nalezeno 4680 gramů hašiše připevněného na těle. V listopadu téhož roku byl odsouzen k šesti letům odnětí svobody. V Rusku si odseděl tři měsíce ve vyšetřovací vazbě a 14 měsíců ve vězení. V lednu 1997 byl předán k výkonu trestu do ČR na základě smlouvy o právní pomoci mezi Českou republikou a Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám