Hlavní obsah

Castro popřel, že by trpěl Parkinsonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský vůdce Fidel Castro Parkinsonovou chorobou netrpí. Ti, kdo věří nepodloženým pověstem o jeho zdraví, budou zklamáni, že přežívá, prohlásil podle dnešní informace agentury AP Castro v reakci na spekulace o tom, kdo se stane jeho nástupcem, pokud by mu rozvinutá nemoc nedovolovala pokračovat v řízení země.

Článek

"Snažili se mě zabít mnohokrát," řekl Castro na čtvrtečním shromáždění studentských vůdců, kteří se sešli, aby si připomněli, že 79letý Castro právě před 60 lety zahájil svá studia na havanské universitě.

Ale "zklamání následuje zklamání" u těch, kdo věří častým zprávám, že jeho zdraví je nahnuté. "Naštěstí se cítím lépe než kdy jindy," prohlásil.

Kubánský vůdce podle AP skutečně vypadal dobře a při síle. Dokladem je i to, že jeho projev trval pět a půl hodiny.

Zatím poslední zdravotní zpráva o Castrově stavu, která se ve středu objevila ve floridském deníku The Miami Herald, jde na vrub tajným službám Spojených států. Podle nich Castro možná trpí Parkinsonovou chorobou.

Castro prý nebude trvat na tom, aby zůstal u kormidla, pokud by byl příliš nemocný, aby to zvládl. "Pokud budu cítit, že nejsem v kondici, povolám (komunistickou) stranu a řeknu jim, že se necítím v kondici...aby se prosím někdo ujal velení," prohlásil Castro, který je u moci již téměř 47 let.

V brzké době ale takový scénář nehrozí, protože - jak řekl studentům - pravidelně cvičí, dodržuje dietu a "vůbec" se nezanedbává.

"A teď řeknou, že CIA zjistila, že mám Parkinsona!...Kdybych dostal Parkinsona, tak bych se o to nestaral, papež (Jan Pavel II.) ho měl," řekl Castro a natáhl pevně paži před sebe. "Podívejte se na Parkinsona," dodal sarkasticky.

Nepodložené zvěsti o Castrově zdraví se objevují už dlouhá léta především od doby, co začal stárnout. Kubánské vedení je také pravidelně popírá. Tvrzení o degenerativní Parkinsonově nemoci, která může vyvolat třes, rovněž není nové - objevuje se už asi sedm let. Ovšem Castrovi se přisuzovalo už ledacos od mrtvic po rakovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Fidel Castro má podle CIA Parkinsonovu nemoc

Nejvyšší kubánský představitel Fidel Castro trpí Parkinsonovou chorobou a tak jak se jeho zdravotní stav zhoršuje, může mít problémy s vykonáváním svého úřadu....

Výběr článků

Načítám