Hlavní obsah

Castro odstoupí, pokud USA dokážou, že má peníze v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský prezident Fidel Castro v pondělí popřel tvrzní amerického časopisu Forbes, z 5. května, že jeho majetek se odhaduje na 900 miliónů dolarů, takže patří mezi nejbohatší lidi světa. Uvedl, že podá demisi v den, kdy USA budou schopné dokázat, že má v zahraničních bankách jeden jediný dolar."

Článek

"Vyzývám je všechny, na prvním místě toho šejdíře prezidenta Bushe, dále CIA, 33 orgánů americké rozvědky i tisíce bank na celém světě... Pokud dokážou, že mám konto v cizině, na němž by byl byť jen jediný dolar, rezignuji na svou funkci," řekl Castro, který je u moci už 47 let. "Uvidíte ale, že budou mlčet," dodal.

Devětasedmdesátiletý vůdce Kuby zdůraznil, že celý život dokazoval, že ho materiální bohatství nezajímá. "Proč bych měl chtít peníze nyní, když mi bude 80 let?" tázal se Castro, který tvrdí, že jeho čisté jmění je v podstatě nulové a že vydělává jen 40 dolarů měsíčně. Zprávu časopisu označil za "hovadinu" a podotkl, že se mu "z takových věcí dělá špatně".

Forbes ho s údajným jměním 900 miliónů dolarů zařadil na sedmé místo žebříčku, neboť kontroluje státem vlastněné společnosti, včetně kongresového centra, obchodního řetězce a kubánskou farmaceutickou firmu. Část zisků prý jde přímo jemu. Forbes rovněž kubánského vůdce podezírá, že má množství peněz na kontech ve švýcarských bankách.

Vůbec nejbohatším mužem světa je podle březnového vydání Forbesu zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, jehož jmění dosahuje kolem 50 miliard dolarů. Žebříčku stále dominují šejkové a králové z arabských států v Perském zálivu bohatých na ropu. Castro skončil mezi monackým princem Albertem II. s miliardou dolarů a britskou královnou Alžbětou II. s půl miliardou.

Reklama

Výběr článků

Načítám