Hlavní obsah

Část Směru se domáhá Ficovy hlavy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Regionální funkcionáři nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie z Košického kraje vyzvali k odstoupení předsedu strany Roberta Fica a místopředsedu Roberta Kaliňáka. Současně požadují svolání mimořádného sněmu a vyzývají premiéra Petra Pellegriniho, aby kandidoval na funkci předsedy. K výzvě došlo krátce po sobotních eurovolbách, v nichž Směr porazila koalice mimoparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trojnásobný slovenský premiér se uchází o post nejvyššího soudce

Článek

Jak upozornil Denník N, Fico ještě nikdy nečelil tak důrazné kritice zevnitř vlastní strany.

„Obracíme se na vás s důležitou a naléhavou výzvou zneklidněných členů strany a poukazujeme na nepříznivě se vyvíjející stav veřejného mínění, ostře odsuzující činnost naší politické strany, a především činnost některých stranických funkcionářů,“ upozornili funkcionáři Směru z východního Slovenska. „Voličská základna se k nám obrací zády,“ konstatovali členové strany.

Členové Směru upozorňují, že občané stranu stále víc spojují s podporou korupce, mafiánských praktik, rozkrádání a vytváření skupiny vyvolených, kteří jako jediní mají právo těžit ze státních zakázek a evropských fondů.

Tato řešení vidíme v navrácení její důvěryhodnosti odchodem dotčených funkcionářů
funkcionáři z Košického kraje

„Pokud si chceme nadále udržet důstojné postavení na slovenské politické scéně, je nevyhnutelné přijmout radikální řešení. Tato řešení vidíme v očistě strany, navrácení její důvěryhodnosti odchodem dotčených funkcionářů,“ zdůraznili stěžovatelé.

Premiér Pellegrini v souvislosti s výzvou připustil, že Směr musí projít zásadní reformou.

Jiné kraje: Jsme jednotní, rozhodne řádný sněm

Sedm krajských předsedů strany Směr však zaslalo médiím stanovisko, v němž popírají vzpouru uvnitř strany.

„Jakákoli politická vyjádření by neměla být motivována nenaplněnými ambicemi některých členů strany. Ve straně budeme diskutovat o volebním výsledku a každý člen může demokraticky vyjádřit svůj názor. Strana je jednotná a o budoucnosti budeme rozhodovat na řádném sněmu,“ uvedli krajští předsedové ve stanovisku, které Právu zaslal mluvčí strany Směr Ján Mažgút.

Eurovolby byly prvním celostátním hlasováním od roku 2004, které Směr nevyhrál. V roce 2014 porazil Fica v prezidentských volbách Andrej Kiska, podnikatel z Popradu. Preference Směru začaly padat především po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Před sedmi lety 44,4 procenta
V parlamentních volbách v roce 2012 získal Směr 44,41 procenta hlasů a sestavil první jednobarevnou vládu od roku 1989
V roce 2014 předsedu Směru Roberta Fica porazil podnikatel Andrej Kiska v prezidentských volbách o 20 procent
V parlamentních volbách v roce 2016 si Směr připsal 28,28 procenta hlasů
V letošních eurovolbách dalo svůj hlas straně 15,72 procenta voličů

Reklama

Výběr článků

Načítám