Hlavní obsah

Část obětí havárie tureckého letadla dosud neidentifikována

Novinky, Jan Horák, DPA
ANKARA

Dva dny po letecké katastrofě u tureckého Diyarbakiru ještě stále není identifikováno 16 z celkem 75 obětí neštěstí. Oznámila to v pátek turecká média. Většina z obětí totiž při nehodě ohořela až k nepoznání. Přesto bylo již 57 těl předáno příbuzným k pohřbení.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Nehodu letadla, jež letělo z Istanbulu do Diyarbakiru na východních hranicích Turecka, přežilo jen pět osob, které se včas dokázaly dostat z bezpečnostních pásů. Ze šesti cizinců na palubě byl zatím identifikován jen finský inženýr. Vyšetřovatelé se domnívají, že mezi oběťmi jsou také dva Britové a jeden Američan. Zranění v diyarbakirské nemocnici jsou v uspokojivém stavu a podle lékařů budou moci být v příštích dnech propuštěni.

Turecká letiště musí být lépe vybavena

Vyšetřovatelé dále pokračují ve zjišťování příčin havárie, jež zřejmě byla způsobena přistáváním v husté mlze. Turecký premiér Abdullah Gül řekl ve čtvrtek novinářům, že turecká civilní letiště musejí být vybavena modernější a výkonnější technikou. Prezident tureckého svazu pilotů Necmi Ekici soudí, že riziko neštěstí by se dalo omezit na minimum, kdyby letiště v Diyarbakiru mělo systém radiového navádění umožňující civilním pilotům určit správnou dráhu pro přistávání, je-li výrazně omezená viditelnost.

Do Turecka míří projevy účasti od státníků. Soustrastný telegram svému tureckému protějšku Ahmetu Necdetu Sezerovi zaslal také prezident Václav Havel.

Reklama

Související články

Ve zříceném letadle přežilo několik lidí

Letadlo společnosti Turkish Airlines s 76 lidmi na palubě, směřující z Istanbulu do Diyarbakiru na jihovýchodě Turecka, za husté mlhy havarovalo při pokusu...

Výběr článků

Načítám