Hlavní obsah

Část kyrgyzského parlamentu rozhodla o svém rozpuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Po dolní komoře také horní komora kyrgyzského parlamentu v úterý rozhodla, že v zájmu uklidnění vnitropolitické situace v zemi dobrovolně ukončí svou činnost. Oznámil to předseda horní komory Muratbek Mukašev.

Článek

Z prohlášení, které dnes Mukašev přečetl ve státní televizi, vyplývá, že dokument podepsalo 23 z celkem 45 členů horní komory.

"Rozhodnutí bylo přijato v zájmu zachování stability a odvrácení vnitřního konfliktu. Zastáváme názor, že jsme tak splnili svoje poslání ve zvlášť těžké době," uvádí se v prohlášení.

Boj o pozice

Boj o legitimitu starého a nově zvoleného parlamentu po sporných volbách v polovině března přitom dominoval politické scéně v Biškeku celý víkend.

Proti úřadujícímu prezidentovi Kurmanbeku Bakijevovi stál jako významný rival šéf bezpečnostních složek a nově jmenovaný šéf policie Felix Kulov, podle něhož zákonodárná moc patří novému sboru. Zároveň šéf dolní komory starého parlamentu Išinbaj Kadyberkov oznámil, že tento orgán zastavuje činnost.

"Je to rozhodnutí spíš právní než politické, které bylo přijato s ohledem na stabilitu a národní zájmy země," řekl. Stará sněmovna už před tím jmenovala Bakijeva úřadujícím prezidentem a také úřadujícím premiérem prozatímní vlády.

Akajev čelí výzvám k formální demisi

Politickou nejistotu nicméně ilustruje Kadyrbekovova poznámka, že starý parlament se "může znovu sejít", pokud se nebude dařit činnost novému parlamentu. Horní komora předchozího parlamentu ale žádné podobné rozhodnutí nepřijala.

Předseda nového parlamentu Omurbek Tekebajev v sobotu uvedl, že nové prezidentské volby, které ještě starý sbor v pátek vypsal na 26. června, se mohou konat pouze po jednání se svrženým prezidentem Askarem Akajevem.

Autor: Novinky.cz s použitím mappoint.msn.com

Prozatímní prezident Bakijev slíbil, že Akajevovi budou v případě návratu do vlasti poskytnuty "veškeré (ústavní) garance". Neupřesnil, zda mu hrozí trestní stíhání. "Prezident Akajev teď mlčí. Věřím, že první prezident (nezávislého Kyrgyzstánu) by měl oslovit svůj lid a sdělit mu své rozhodnutí," prohlásil.

OBSE: krize není vyřešena

Podle šéfa mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Střední Asii Alojze Peterleho se situace v Kyrgyzstánu zlepšila, avšak krize není vyřešena.

Na žádost USA a Ruska přijel do Biškeku jako zprostředkovatel generální tajemník OBSE Ján Kubiš. Představitel organizace přímo v Kyrgyzstánu Markus Müller prohlásil, že kvůli vnitropolitickým různicím nepovažuje za pravděpodobné, aby se prezidentské volby uskutečnily 26. června.

Související témata:

Související články

Deset mrtvých při nepokojích v Kyrgyzstánu

Protivládní demonstrace v jihokyrgyzském Džalalabádu v neděli přerostly ve srážky s policií, které si mohly vyžádat až deset mrtvých. Masové demonstrace...

Výběr článků

Načítám