Hlavní obsah

Deset mrtvých při nepokojích v Kyrgyzstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Protivládní demonstrace v jihokyrgyzském Džalalabádu v neděli přerostly ve srážky s policií, které si mohly vyžádat až deset mrtvých. Masové demonstrace organizované opozicí pokračují v Džalalabádu a několika dalších městech již několik dní a jejich účastníci tak protestují proti výsledkům nedávných parlamentních voleb a požadující odstoupení autoritářského prezidenta Askara Akajeva.

Foto: Jan Řehounek

Jarmark regionálních produktů

Článek

"Zatím přesný počet obětí neznáme, lze však hovořit o asi deseti lidech," uvedl zdroj, který citovala ruská agentura Interfax.

Vláda mezitím naznačila, že je připravena s demonstranty vyjednávat. "Doufáme, že už nebudou žádné násilnosti," řekl prezidentův poradce Abdil Seghizbajev podle agentury AP. Reagoval tak na výzvu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která s ohledem na vyhrocenou situaci vyzvala obě strany k jednání. "Jakákoli eskalace napětí může vážně narušit stabilitu v zemi a negativně ovlivnit i politický vývoj," konstatuje se v komuniké, které OBSE zveřejnila v Biškeku.

Opoziční předák Kurmanbek Bakijev ale rozhovory podmínil tím, že za jednací stůl zasedne sám prezident Akajev. "Jakékoli jiné úrovně jednání by byly jen mařením času," zdůraznil.

Srážky s policií v Džalalabádu vypukly poté, co tisíce stoupenců opozice zaútočily na místní policejní stanici, ačkoli policisté od rána vytvořili kolem hlavních úředních budov kordony. Bezpečnostní oddíly jim v tom chtěly zabránit střelbou do vzduchu. Po střelbě se demonstranti stáhli z okolí komisariátu. Ovzduší ve městě je velmi napjaté. Kyrgyzské ministerstvo vnitra ale tvrdí, že úřady ji prý mají pod kontrolou.

Demonstranti obsadili vládní budovy

Odhady počtu účastníků demonstrace v Džalalabádu se různí. Zatímco agentury Reuters a AP uvedly, že protestu se účastní na 10 000 lidí, podle místních zdrojů až 20 000, AFP a ITAR-TASS píší o dvou až třech tisících osobách.

Situace se podle agentury AFP zradikalizovala po policejním zásahu v Džalalabádu a Oši v noci na dnešek, kdy zvláštní policejní jednotky násilím vyhnaly stoupence opozice z budov regionální vlády. Ty demonstranti obsadili před dvěma dny na protest proti výsledkům parlamentních voleb. Protestující se pokusili bránit proti policistům tyčemi, házením lahví a různých předmětů, ale byli z budov údajně rychle vytlačeni.

Celkem bylo zatčeno 158 osob, mezi nimi i bývalý poslanec kyrgyzského parlamentu Anvar Artykov, kterého vzbouřenci v sobotu v Oši zvolili gubernátorem města. Policie tvrdí, že po výslechu bude naprostá většina zatčených propuštěna.

Výběr článků

Načítám