Hlavní obsah

Čaputové veto sklidilo potlesk i pískot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vetovala část tzv. protiinflačního balíčku vypracovaného ministrem financí Igorem Matovičem (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO). K prolomení veta bude muset Matovič sehnat hlasy nejméně 76 poslanců ve 150členném parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na archivním záběru z prezidentského paláce v Bratislavě.

Článek

Nebude to lehké, protože vládní strana Svoboda a solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka už při prvním hlasování balíček odmítla a svého postoje se drží i nadále. Matovič bude muset získat hlasy v opozici a mezi nezařazenými poslanci.

Slovensko jedná o ochraně svého vzdušného prostoru. Pomoci má Polsko a možná i Česko

Zahraniční

Čaputové vadí především protlačení zákona parlamentem v tzv. zrychleném řízení, i když některé jeho části mají platit až od ledna 2023.

Matovič bude muset získat hlasy v opozici a mezi nezařazenými poslanci

Hlava státu vyzvala vládu premiéra Eduarda Hegera (OLaNO), aby lidem ve hmotné nouzi pomohla ještě víc a rychleji. Zákon zvyšuje finanční pomoc rodinám s nezaopatřenými dětmi, ale Čaputová upozornila, že na Slovensku je ohroženo množství lidí chudobou a Matovičův balíček se jich netýká.

„Někteří, kteří čelí chudobě, pracují, mají odrostlé děti nebo nemají děti vůbec, jsou matky samoživitelky, mají několik dětí a zaměstnat se nemohou, a jsou tu také důchodci,“ konstatovala prezidentka s tím, že odborníci, veřejnost ani úředníci z ministerstev neměli možnost se k němu vyjádřit. Někteří ekonomové balíček označují za drahý a neadresný.

Vyjde na miliardy

„Prezidentka je progresivní liberálka a já prorodinný konzervativec. Očekával jsem, že při návrhu, který masivně pomáhá rodinám, budou naše postoje diametrálně odlišné,“ reagoval Matovič. Poslanec OLaNO György Gyimesi napsal na sociálních sítích, že vetem „prezidentka ukázala rodinám s dětmi prostředník“.

Slovenská vládní strana nadbíhá Kotlebovým extremistům

Zahraniční

Naopak ministr školství Branislav Gröhling (SaS) označil postoj hlavy státu za zodpovědný, který zabránil rozvrácení veřejných financí.

Zvýšený daňový bonus pro rodiny s dětmi, kde pracuje minimálně jeden z rodičů.
Zvýšení přídavků na děti.
Finanční podpora volnočasových aktivit dětí.
Má přijít státní kasu na 1,2 miliardy eur (přes 29 miliard korun) ročně.

Výběr článků

Načítám