Hlavní obsah

Slovensko jedná o ochraně svého vzdušného prostoru. Pomoci má Polsko a možná i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Až do dodání amerických stíhaček F-16 by měly slovenský vzdušný prostor chránit polské a české stíhačky společně. Tuto možnost připustila mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-16

Článek

Mluvčí potvrdila, že Slovensko bude s oběma zeměmi jednat o právních a praktických aspektech. „S polskou stranou v této věci probíhají expertní jednání týkající se právních a praktických aspektů ochrany vzdušného prostoru Slovenské republiky v čase míru,“ uvedla Kakaščíková pro Novinky.

„Potvrzuji, že plánujeme obdobná expertní jednání také s Českou republikou,“ dodala mluvčí s tím, že jednání s českou stranou však oficiálně ještě nezačala.

Čaputová se potkala se Zelenským. V Kyjevě podpořila přijetí Ukrajiny do EU

Evropa

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď koncem dubna informoval, že po uzemnění slovenských stíhaček ruské výroby MiG-29 a do dodání amerických stíhaček F-16 je Polsko připravené chránit vzdušný prostor Slovenské republiky. Slovensko by mělo platit jen náklady na palivo za let zrealizovaný nad jeho územím.

Problémy s provozem i nedostatek pilotů

Slovenské nebe chrání pouze ruské migy, kolik je jich letuschopných, však slovenská armáda nezveřejnila. Oficiálně zatím uzemněné nejsou, čeká se právě na uzavření dohod o ochraně slovenského vzdušného prostoru.

Po podpisu příslušných dokumentů by podle Nadě mohlo Polsko chránit slovenský vzdušný prostor od letošního léta nebo podzimu. Naď v této souvislosti upozorňuje na vážné problémy, které má Slovensko s provozem ruských stíhaček MiG-29 z technického, mezinárodně-politického i bezpečnostního hlediska. Problémem je rovněž nedostatek pilotů.

Nepříjemná zpráva pro Slováky, dodávky F-16 se opozdí

Evropa

Spojené státy však oznámily, že dodávka stíhaček F-16 se zpozdí 12 až 14 měsíců a prvních sedm kusů dorazí na Slovensko až v první polovině roku 2024.

Reklama

Výběr článků

Načítám