Hlavní obsah

Bývalý srbský vicepremiér Šešelj byl prý v Haagu v klinické smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Předseda Srbské radikální strany (SRS) Vojislav Šešelj, který bezmála devět let čelí v Haagu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) obžalobě z účasti na etnických čistkách, byl prý klinicky mrtvý. Tvrdí to alespoň právník srbského ultranacionalisty. Podle ICTY je jeho stav stabilizovaný.

Foto: ČTK

Vojislav Šešelj

Článek

Šešeljův hlavní obhájce podle srbského deníku Blic na středeční tiskové konferenci prohlásil, že Šešelj byl "úplně modrý", když byl v pátek hospitalizován. "Selhalo mu srdce a plíce a byl prakticky klinicky mrtvý," řekl obhájce, podle něhož činitelé mezinárodního soudu úmyslně zanedbali péči o Šešeljovo zdraví, jakoby jej chtěli zabít.

Mluvčí tribunálu v dnešním prohlášení uvedla, že Šešeljův stav je stabilní a neexistují náznaky toho, že by byl jeho život v ohrožení.

Někdejší srbský vicepremiér Šešelj se před ICTY zodpovídá z toho, že se jako spojenec bývalého jugoslávského a srbského prezidenta Slobodana Miloševiče podílel na etnických čistkách rozsáhlých oblastí v Bosně, v Chorvatsku a v severosrbské provincii Vojvodině. Mezi body obžaloby jsou mimo jiné vražda, mučení, sexuální násilí, nucené vystěhování a ničení majetku.

Vydal se dobrovolně

Šešelj se tribunálu dobrovolně vydal v únoru 2003 a od té doby se nachází v haagské věznici Scheveningen. Hned po příjezdu do Haagu odmítl, že by se cítil vinen ve smyslu obžaloby. Formálně byl jeho proces zahájen v listopadu 2007.

V závěru roku 2006, tedy ve stejném roce, kdy v cele haagské věznice na infarkt zemřel Miloševič, držel Šešelj hladovku, kvůli které byl hospitalizován; svou bezmála měsíční protestní akcí chtěl mimo jiné prosadit řadu požadavků vůči ICTY. Například si vymohl, že se bude moci před soudem hájit sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám