Hlavní obsah

Bushova popularita na rekordním minimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Popularita prezidenta Spojených států George W. Bushe je na rekordně nízké úrovni. Jeho demokratickému sokovi v listopadových volbách Johnu Kerrymu to ale nepomohlo. Šance na zvolení jsou stále vyrovnané. Uvedla to v úterý televize CBS.

Foto: Lucie Pešková Kulichová

Čtyřletá Anetka nakonec noc v muzeu trávit nemusela.

Článek

Bushova popularita poklesla na 42 procent, nejmenší podpora po jeho nástupu do funkce v lednu 2001. Stejně tak se 57 procent dotázaných domnívá, že země se vyvíjí špatným směrem.

Tato nespokojenost však nepomáhá Kerrymu. Pro něj by nyní hlasovalo 45 procent Američanů - pro Bushe "pouze" 44 procent.

V květnu měl přitom Kerry před Bushem náskok osmi procent. Jeho ztráta je zřejmě důsledkem lepšící se ekonomiky, která má ve volbách tradičně klíčový význam. Tři čtvrtiny z nich označující hospodářský vývoj za lepší podporují právě nynějšího prvního muže USA.

Největším Bushovým handicapem je stále válka v Iráku. Šedesát procent Američanů neschvaluje jeho postup, většina z nich je nespokojena se současnou zahraniční politikou vůbec. Nicméně 54 procent Američanů uvádí, že je zapotřebí zůstat v Iráku "tak dlouho, dokud to bude třeba".

Reklama

Související články

Kerryho jako veterána sledovala dva roky FBI

Údiv nad rozsahem sledování své osoby agenty a informátory FBI (Federálního úřadu pro vyšetřování) počátkem 70. let vyjádřil v pondělí v rozhovoru pro list...

Kerry mlží kolem vyznamenání z Vietnamu

Rozporná vyjádření demokratického prezidentského kandidáta Johna Kerryho o tom, jak naložil se svými vyznamenáními z Vietnamu, oživila televize ABC. Získala...

Výběr článků

Načítám