Hlavní obsah

Krádež dokumentů FBI o Kerrym může být i politicky motivována

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Politický podtext krádeže dokumentů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) o sledování současného demokratického prezidentského kandidáta Johna Kerryho nevyloučil historik Gerald Nicosia, který o ně přišel na sklonku minulého týdne.

Foto: Hana Vondrášková

První čtená zkouška Večeru tříkrálového s překladatelem Martinem Hilským.

Článek

Nicosia, autor knihy Válka doma: historie hnutí vietnamských veteránů, si myslí, že zločin spáchal nejspíš "nějaký sběratel" historických cenností, avšak připouští i politický motiv: "Neměl jsem čas ještě všechno dopodrobna projít. Jsem si však jist, že tam byly věci o Kerrym veřejnosti neznámé. O jednom nepochybuji: mohly vrhnout nepříznivé světlo na Republikánskou stranu," uvedl v narážce na skutečnost, že svodky o sledování Kerryho a dalších aktivistů končily na stole republikánského prezidenta Richarda Nixona.

Sám historik sáhl po srovnání se skandálem Watergate, kdy v roce 1972 se souhlasem Nixona byly odcizeny dokumenty z volební centrály Demokratické strany. Zmizení cenných dobových materiálů ohlásil Nicosia, který se zabývá dějinami protivietnamských protestů v USA, v pátek ráno.

Záznamy uložené ve 14 velkých kartónových krabicích mu vydali na základě zákona o přístupu k informacím a měl je uložené doma v bytě na předměstí San Franciska. V pátek ráno zjistil, že tři z nich chybějí, a krádež, k níž došlo pravděpodobně předcházející večer, nahlásil policii. "Byla to profesionální práce. Nerozbili jediné okno, nevzali ani fotoaparáty, ani žádné cennosti," řekl televizi CNN.

Nicosia před krádeží dovolil pouze deníku Los Angeles Times (LAT), aby si okopíroval z části dokumentů přibližně 50 stránek. Na jejich základě vyšel minulý týden v LAT rozsáhlý článek o sledování Kerryho agenty FBI, které nařídil tehdejší šéf FBI Edgar Hoover.

Kerry po návratu z Vietnamu dal o sobě vědět v protiválečném hnutí. Se svými argumenty pro ukončení konfliktu předstoupil před poslance Kongresu a aktivně vystupoval i jako mluvčí hnutí Vietnamští veteráni proti válce. Záznamy FBI uvádějí, že se nikdy nezapojil do násilných aktivit, a charakterizují ho jako "konzervativního taktika". Sledování FBI ukončila v květnu 1972, kdy se Kerry vydal na politickou dráhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám