Hlavní obsah

Bush vyzval Američany k trpělivosti ohledně Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FORT BRAGG

Americký prezident George W. Bush vyzval v úterý večer místního času Američany k trpělivosti s ohledem na obtížnou a nebezpečnou misi v Iráku. I když odmítl stanovit datum stažení amerických vojsk z této země, zdůraznil, že tam nebude posílat nové vojáky.

Článek

Bush řekl, že si je vědom pochyb americké veřejnosti, zda americké ztráty přesahující 1700 padlých vojáků stojí za setrvání v Iráku. "Ano, stojí a je to životně důležité pro bezpečnost naší země," zdůraznil v narážce na stále rostoucí odpor veřejnosti k pobytu amerických vojsk v Iráku.

Konstatoval však, že do Iráku nevyšle další vojáky, protože by to podkopávalo strategii směřující k "povzbuzování Iráčanů, aby se chopili vedení v boji." "A vyslat tam další vojáky by naznačovalo, že tam chceme zůstat navždy," dodal Bush.

Zopakoval dále tvrzení, že na druhé straně Iráčané si musí být jistí tím, že "Amerika neodejde dříve, než završí svoji práci".  "Neexistuje konkrétní časový plán," pokračoval muž číslo jedna USA.

Bush: je pouze cesta vpřed

"Jak půjdou Iráčané Iráčané nahoru, tak bude klesat náš význam," řekl Bush. Dodal, že Spojené státy čelí nepříteli, který učinil z Iráku ústřední frontu boje proti terorismu. Upozornil, že byli polapeni nepřátelští bojovníci ze Saúdské Arábie, Sýrie, Íránu, Egypta, Súdánu, Jemenu, Libye a dalších zemí.

Irácké povstalce vylíčil v nejhrubších termínech jako "bezohledné zabijáky", kteří se uchylují k "bestiálním aktům násilí" na nevinných lidech.

Projevu k prvnímu výročí předání moci irácké prozatímní vládě prezident přednesl asi sedmi stovkám vojáků shromážděným na vojenské základně v Severní Karolíně. Bush upozornil, že "jasná cesta vpřed" k vítězství vyžaduje jedině čas a nikoli změny.

Demokraté srovnávají Irák s Vietnamem

Vůdci opozičních demokratů v Kongresu kritizovali projev za to, že neobsahoval plán cesty k vítězství v Iráku. Vyčetli prezidentovi také falešné zneužití v argumentaci teroristických útoků proti New Yorku a Washingtonu v září roku 2001. Demokraté Irák přirovnávali k druhému Vietnamu.

Neúspěšný uchazeč demokratů o prezidentský úřad John Kerry konstatoval, že Spojené státy nepostrádají odhodlání v této válce zvítězit. "Ale chybí nám jasný plán," dodal Kerry.

Proti Bushovi je také veřejnost. Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že s jeho postupem v Iráku souhlasí jen 40 % dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám