Hlavní obsah

Bush světu: děkujte Šaronovi za politiku v Palestině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush ve středu odmítl napadání izraelského premiéra Ariala Šarona za jeho neúměrně tvrdý postoj k Palestincům. Podle nejvyššího muže Spojených států by měli světoví vůdci Šaronovi spíše za jeho politiku poděkovat.

Foto: Jiří Cysař

Výsledek Gomba handicapu 2015

Článek

"Dle mého soudu by měl celý svět říci: 'Děkujeme ti, Arieli. Teď máme šanci na zahájení budování palestinského státu'," řekl Bush.

Svůj postoj zdůvodnil tím, že právě Šaron se snaží vyklidit židovské osady v pásmu Gazy. Jako výměnu za ústupky chce prý "pouze" ponechání části z nich na západním břehu Jordánu.

Nejvyšší muž USA dále obvinil palestinské vedení, že se dostatečně nesnaží bojovat proti radikálům, kteří útočí na Izrael. Odmítl rovněž jako "nerealistické" úvahy, že by se mohli palestinští uprchlíci někdy vrátit do svých domovů, odkud byli vyhnáni právě Izraelci v roce 1967.

Bush také uvedl, že i stavba kontroverzní bezpečnostní zdi na západním břehu Jordánu je v pořádku. Posun v americkém postoji následoval po Šaronově ujištění, že zeď v některých úsecích bude upravena tak, aby příliš nezasahovala do palestinských území.

Americké židovské organizace Bushovi za jeho postoj poděkovaly. Političtí komentátoři se ale shodují, že jde spíše o předvolební gesto a snahu získat vlivné hebrejské voliče. Ti tvoří v americké populaci zhruba 2 až 2,5 % voličů. Podle Davida A. Harrise, výkonného ředitele Americké židovské komise, 60 % z nich tradičně volí demokraty, 20 % republikány a zbylých 20 % ve svých sympatiích kolísá.

Reklama

Související články

Hamás: zlikvidujeme izraelského premiéra

Palestinské radikální Hnutí islámského odporu (Hamás) se bude snažit zabít izraelského premiéra Ariela Šarona. Prohlásil to ve středu politický šéf organizace...

Výběr článků

Načítám