Hlavní obsah

Izrael prý do 2 let odstraní své osady z Gazy

Právo, CNN, Novinky, DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelský premiér Ariel Šaron v pondělí oznámil záměr přemístit z okupovaného pásma Gazy všech 7500 židovských osadníků žijících v 17 osadách, aniž by čekal, že to vyplyne z konečné mírové dohody s Palestinci. O den později Šaron v rozhovoru pro list Ha´a rec doplnil, že evakuace bude trvat jeden až dva roky.

Foto: Vojtěch Novotný

Ilustrační foto

Článek

Vicepremiér Ehud Omerta tvrdí, že akce bude spuštěna už letos v létě.

Izraelská vláda se údajně bude snažit na celou operaci získat finanční prostředky za zahraničí, konkrétně ze Spojených států.

Rozhořčení poslanci

"Mám v úmyslu provést evakuaci - pardon, přemístění - osad, které nám působí problémy v místech, která stejně na základě konečného urovnání nebudeme držet, jako osady v pásmu Gazy," řekl Šaron deníku Ha´arec v rozhovoru, který má být otištěn v plném znění v úterý.

Premiér podotkl, že nepůjde o jednoduchou záležitost, ale "o tisíce čtverečních kilometrů skleníků, továren a balíren, o lidi, kteří tam žijí již třetí generaci". Dodal, že však pracuje s předpokladem, že "v Gaze nebudou v budoucnosti žádní Židé".

Záměr posléze přednesl i poslancům svého bloku Likud, byť neuvedl žádný časový rámec. Podle deníku The Jerusalem Post však zákonodárce značně popudil.

Na jejich požadavky hlasovat o celé věci však prý odpověděl: "I kdyby proti mně hlasoval celý poslanecký klub, budu se držet toho, co považuji za správné."

Také Šaronův spolustraník a ministr zahraničí Silvan Šalom uvedl, že je proti opatřením, jež nevyplynou z dohody s Palestinci.

Hádky uvnitř Izraele

Šéf osadnické rady Benci Lieberman varoval, že podobný jednostranný krok by jen podnítil další palestinský teror.

Poslanec vládní ultranacionalistické Národní jednoty Cvi Handel, který sám v pásmu Gazy žije, Šarona obvinil, že se snaží svými "revolučními řečmi" odvést pozornost od korupčního skandálu kolem své osoby. Národní náboženská strana pohrozila, že pokud Šaron záměr nepředloží celé vládě, odejde z koalice.

Šaron hovořil o potřebě jednostranných kroků již před několika týdny, kdy na tvrdou kritiku, že "vychází vstříc teroru", narazil i vicepremiér Ehud Olmert.

Ministr spravedlnosti z centristické strany Šinuj Tommy Lapid uvedl, že Šaron hovořil o evakuaci Gazy již v prosinci a že ji patrně vážně zamýšlí, protože "jinak by neriskoval že tolik popudí pravici"

Propaganda, nebo realita?

Levicová opozice ale tvrdí, že stále "čeká na činy" a vůdce Strany práce Šimon Peres v Izraelském rozhlase podotkl, že "plánování neznamená provádění".

Poslanec za stranu Merec Ran Cohem prohlásil, že premiér "nepřemístí ani 17 osadníků, natož 17 osad".

Palestinský vůdce Jásir Arafat dnes v Rámalláhu řekl reportérům, že Šaron "odveze 17 karavanů a později přiveze 170 jiných".

Vyjednávač Sáib Irikát uvedl, že Palestinci by stažení Izraelců z Gazy uvítali, avšak včerejší Šaronovo prohlášení je prý jen "propagandistické cvičení".

Reklama

Výběr článků

Načítám