Hlavní obsah

Šaron nevyloučil referendum o zrušení osad v pásmu Gazy

Právo, DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelský premiér Ariel Šaron ve středu naznačil, že je ochoten připustit referendum o svém záměru vystěhovat všechny židovské osadníky z okupovaného pásma Gazy. "Referendum nevylučuji, myslím, že je to dobrý nápad," řekl Šaron novinářům v parlamentní jídelně. "Je důležité zjistit názor veřejnosti," dodal premiér.

Foto: HK

Sněm HK

Článek

Podle úterních údajů podporují záměr odklidit osady z pásma Gazy asi tři pětiny Izraelců, proti je 37 procent.

Veřejnost stále více vnímá přítomnost kolonistů na okupovaných územích jako enormní zátěž pro státní kasu i pro obranný aparát, neboť strážení osadníků uprostřed nepřátelsky naladěných Palestinců vyžaduje riskantní nasazení tisíců vojáků.

Šaron: pro zemi to bude dobré

Pravicový tábor včetně politiků samotného Šaronova Likudu ale šéfovi vlády vytýká především ochotu stáhnout se, aniž by to bylo součástí dohody s Palestinci a aniž by za to protistrana nabídla své závazky.

Sám Šaron před loňskými volbami odmítal úvahy o stažení z Gazy, když tvrdil, že v tom případě by se palestinským ozbrojencům rozšířily možnosti útočit na samotný židovský stát. Dnes ale uvedl, že tehdy byla jiná situace.

"Nemohu si jako někteří ministři dovolit přidat se k těmto (kritickým) hlasům. Musím sledovat, co bude pro tuto zemi dobré v příštích letech," řekl. 

Premiér prý hodlá s ministry, z nichž někteří hrozí odchodem z vlády, od příštího týdne individuálně jednat. Vůdce ultranacionalistické Národní jednoty a ministr dopravy Avigdor Lieberman vyjádřil naději, že při hlasování v kabinetu Šaronův plán neprojde.

V tom případě by prý měl premiér odstoupit.

Premiérovi spolustraníci se bouří

Deset ze 40 poslanců Likudu premiéra písemně vyzvalo, aby dal stažení z Gazy nejprve schválit na vnitrostranické půdě.

"Podporovali jsme vaše zvolení v době, kdy se o této věci nehovořilo. Proto teď žádáme hlasování, než bude záležitost předložena vládě," vyzvali poslanci Šarona.

Ten již v pondělí řekl, že bude evakuaci osad prosazovat "i kdyby proti němu hlasoval celý poslanecký klub", a pohrozil vytvořením nové vlády.

Podle armádního rozhlasu proto někteří premiérovi nespokojení spolustraníci dali v Knesetu kolovat další dopis, v němž odmítají eventuální vytvoření nové koalice s největší opoziční silou, Stranou práce.

Sekulární stranu mají nahradit fundamentalisté

Liebermann chce vstupu tohoto levicového uskupení, jež stažení z Gazy podpořilo, do vlády, zabránit vytvořením silného nacionalisticko-náboženského bloku.

Z vlády by prý mohla být vytlačena centristická strana Šinuj, odmítající spolupracovat s židovskými fundamentalisty, a do koalice by naopak měla přijít dosud opoziční náboženská strana Šas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám