Hlavní obsah

Bush chce v Iráku úplné vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANNAPOLIS

Americký prezident George Bush ve středu v projevu na akademii vojenského námořnictva v Annapolisu řekl, že v Iráku se nespokojí "s ničím menším než konečným vítězstvím". Odmítl uvést termín stažení. Bílý dům zveřejnil dokument, podle něhož bude příští rok asi omezen počet vojáků v Iráku, ale nebude stanoveno pevné datum pro jejich úplný odchod.

Článek

George Bush opět odmítl stanovit přesný časový harmonogram odchodu amerických sil z Iráku: "Rozhodnutí o velikosti sil závisí na podmínkách v terénu v Iráku a úsudku našich velitetů, ne na termínech uměle vytvořených washingtonskými politiky" Zveřejnění přesného plánu odchodu by považoval za ukázku slabosti a zradu. "Dokud budu vaším vrchním velitelem, Amerika neustoupí pokladačům bomb a vrahům. Stáhnout naše jednotky dříve, než ukončí svou misi, není plánem k vítězství," zdůraznil prezident.

Jeho projev odpovídá tezím v dokumentu Naše národní strategie pro vítězství v Iráku, který byl zveřejněn také ve středu. I v něm se uvádí, že stanovení pevného časového harmonogramu pro stahování vojáků by povzbudilo povstalce. Bílý dům nicméně s určitým snižováním počtu vojáků počítá. "Očekáváme, i když to nemůžeme zaručit, že během příštího roku se změní rozsah našich sil - v závislosti na pokroku politického procesu a na růstu iráckých jednotek."

Bush sází na irácké jednotky

Bush přitom v projevu vyzdvihl také pokrok při výcviku iráckých jednotek, které podle něj stále více samostatně zvládají bezpečnostní operace proti vzbouřencům: "Naším cílem je dostatečně vycvičit irácké síly, aby byly bojeschopné, a to potřebuje čas a trpělivost. Ten čas za to stojí, to úsilí za to stojí." Američtí velitelé kvality iráckých jednotek přitom opakovaně zpochybňovali.

Podle textu "není realistické", aby za necelé tři roky po pádu režimu Saddáma Husajna vznikla plně funkční demokracie schopná porazit své nepřátele. Dokument o 35 stranách, shrnující již nyní prováděnou politiku, také předpokládá, že Irák se zřejmě bude muset "potýkat s určitou mírou násilí po mnoho let".

Spojené státy zvýšily počet vojáků před nadcházejícími volbami na 157 000 a po nich by se měl snížit na dosavadních 138 000. Podle představitelů ministerstva obrany se jedná o případném snížení počtu vojáků do léta příštího roku na asi 100 000.

Snaha zlepšit image

Vystoupení na akademii v Annapolisu bylo první ze série jeho projevů k Iráku před tamními volbami 15. prosince. Projevy mají zastavit pokles Bushovy popularity. V Iráku od března 2003 přišlo o život přes 2100 amerických vojáků a 16 000 dalších bylo zraněno. Republikány kontrolovaný Senát před dvěma týdny vyzval Bushe, aby přišel se strategií pro "úspěšné dokončení mise" v Iráku. Diskusi vyvolala také výzva demokratického kongresmana Johna Murthy ke stažení amerických jednotek do šesti měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám