Hlavní obsah

Bush bude mít v Zálivu 150 tisíc vojáků

Novinky, The New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vojenská síla, kterou Pentagon shromažďuje v Perském zálivu, bude ideálně připravena zaútočit na Irák v polovině února. Její počet může být dokonce vyšší než 150 tisíc mužů, přičemž v současné době je v Zálivu podle internetového vydání listu The New York Times již téměř polovina jednotek.

Článek

Ministr obrany Donald Rumsfeld podepsal v posledních dnech tři rozsáhlé povolávací rozkazy: jen v uplynulých 24 hodinách to byly dva rozkazy pro 62 tisíc mužů, rozkaz vydaný na Štědrý den se týkal asi 25 tisíc mužů. Poslední podepsaný rozkaz poslal do Zálivu námořní pěchotu, vzdušnou výsadkovou brigádu, letku neviditelných letadel F-117 Nighthawk a dvě letky stíhaček F-16CJ určené k narušování radarových signálů.

Transport jednotek má Husajna zastrašit

Asi 15 tisíc příslušníků námořní pěchoty na základnách Pendleton v Kalifornii a Lejeune v Severní Karolíně dostalo příkaz k nalodění na vojenské lodě směřující do Perského zálivu. V příštích dnech budou na tato plavidla naloženy tanky a řízené střely Patriot.

V sobotu odplula do Perského zálivu z britského přístavu Portsmouth také letadlová loď Ark Royal. Je jednou ze tří britských letadlových lodí a povede uskupení patnácti plavidel, na nichž bude 3000 příslušníků námořnictva. Ve Středozemním moři se k ní přidají protiletadlové a protiponorkové fregaty, loď Ocean, která má na palubě vrtulníky, jedna jaderná ponorka s raketami Tomahawk a pomocná a zásobovací plavidla.

Posilování jednotek v oblasti je podle listu významnou fází operace: má přimět Saddáma Husajna podřídit se mezinárodnímu společenství v otázce odzbrojování, anebo se Husajna na Bushův příkaz zbavit v případě, že neposlechne.

Dřívější úder by byl problematický

Rozmisťování rozsáhlé vojenské síly v zemích jako Kuvajt, Katar, Omán, Saúdská Arábie a zřejmě i Turecko bude trvat ještě několik týdnů, přestože jednotky jsou již v oblasti a v případě nutnosti by mohly udeřit již nyní.

Neoficiálně však představitelé armády přiznali, že zahájení ofenzívy před polovinou února by znamenalo problémy, píše The New York Times. Většina hlavních bojových jednotek totiž sice přijede ještě koncem tohoto měsíce, avšak velitelé upřednostňují nějaký čas na aklimatizaci v pouštních podmínkách.

Reklama

Související články

Bush může nařídit útok v únoru

Vojenské přípravy k útoku na Irák pokračují. Přesuny amerických sil do Zálivu umožní prezidentovi George W. Bushovi nařídit útok v únoru. S odvoláním na...

Američtí stratégové vyrazili do Kataru

Z velitelství ve floridské Tampě na základnu as-Sadžlíja v Kataru zahájili ve středu přesun američtí vojenští plánovači, kteří pro případ invaze do Iráku...

Výběr článků

Načítám