Hlavní obsah

Bush a Schröder se usmířili

Novinky, Vladimír Plesník, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Spojené státy a Německo odložily rozpory kolem Iráku a shodly se na spolupráci při jeho stabilizaci. Ve středu to v New Yorku při setkání na okraj zasedání Valného shromáždění OSN konstatovali prezident USA George W. Bush a kancléř Gerhard Schröder po svém půlhodinovém rozhovoru po 16 měsících doby ledové mezi oběma státy i státníky.

Foto: Miroslav Volf

Družstvo mužů a žen plaveckého oddílu TJ Slávie Chomutov se svými trenéry Mudr. Tomášem Baumrtem a Jaroslavem Jezberou

Článek

"Podívejte se, měli jsme rozdílnosti a ty jsou pryč," řekl Bush před početnou skupinou reportérů , kteří obklopili stolek v newyorském hotelu Waldorf-Astoria, u něhož seděl s německým kancléřem. "Rozhovor byl dobrý. Německo a Ameriku spojují společné hodnoty a povinnosti," upozornil prezident, který oslovoval kancléře křestním jménem.

Německo slíbilo i vojenskou pomoc

"Skutečně si velmi myslíme, že rozdílnosti ... jsou za námi," potvrdil Schröder, jenž během předvolební kampaně loni v létě ostře napadl útočný postoj Bushe vůči Iráku, a Německo s Francií a Ruskem jako nestálý člen Rady bezpečnosti odmítlo propůjčit invazi mandát.

"Stabilní Irák je důležitý pro bezpečnost v regionu a tím i bezpečnost v Evropě," řekl kancléř s tím, že Německo má vyčleněné prostředky k výcviku iráckých bezpečnostních sil, konkrétně policie pro Bagdád, a je ochotno pomoci i "nějakou formou vojenského působení".

Předání moci stále předmětem sporu

Podle německé televize n-tv se obě země i nadále liší ohledně časového plánu předání moci irácké civilní vládě. "Různost názorů nebyla překonána," potvrdil Schröder s tím, že šéfové diplomacií obou zemí Colin Powell a Joschka Fischer, kteří se jednání zúčastnili,  byli pověřeni znovu se zabývat touto otázkou.

Ledy jsou prolomeny

Schröder doplnil, že námětem "otevřeného a důvěrného rozhovoru" byly kromě mezinárodní situace také ekonomické otázky. Americko-německé hospodářské vztahy označil za podstatné pro celosvětovou ekonomiku. "Máme podobné problémy. Amerika stejně jako Německo se musí starat o to, aby stoupající ekonomická výkonnost měla pozitivní dopad na trhu práce".

Televize ZDF označila ovzduší schůzky "za trochu strojené, ale přece jen přátelské", takže podle ní definitivně prolomila ledy mezi Washingtonem a Berlínem.

Předtím pár slov v Petrohradě

Oba státníci si naposledy totiž vyměnili pár slov na oslavách 300. výročí založení Petrohradu koncem května po půl roce chladného mlčení.

"Jak se máte?" zeptal se tehdy kancléř, jenž už seděl u stolu a Bush k němu přišel, aby mu podal ruku. "Dobře," odpovědět prezident, chvíli si povídali a šéf Bílého domu se pozdravil rovněž se Schröderovou manželkou Doris. Bush tehdy překročil direktivu své bezpečnostní poradkyně Condoleezzy Riceové, podle níž je třeba Rusku prominout, Německo ignorovat a Francii potrestat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám