Hlavní obsah

Bulharské Zlaté Písky jsou poloprázdné, turistů je čtvrtina

– Zlaté Písky
Právo, Bohuslav Borovička

Tropické třicítky, nebe bez mráčku, zlatavý písek, lehátka a slunečníky na pláži v patřičných rozestupech. V bulharském černomořském letovisku Zlaté Písky je všechno, jak má být. Chybí však to hlavní – rekreanti. Podle místních je jich tu v těchto dnech asi čtvrtina ve srovnání s předchozími lety.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ilustrační fotografie.

Článek

Centrální promenádě, která se táhne souběžně se čtyřkilometrovou pláží, chybí někdejší život. Obvykle bývá v tuto dobu plná lidí, kteří se tu zastaví cestou mezi hotely a pláží, dají si kávu, sklenku vína či piva nebo už po několikáté obejdou obchůdky se suvenýry. Ty mají sice ze zvyku stále otevřeno dlouho do noci, ale zákazníci v čase koronaviru nejsou.

Sezona na Zlatých Píscích, které jsou považovány za letovisko více světácké a jdoucí s dobou než ta okolní, začíná koncem dubna, kdy přilétají chartery ze severu Evropy, a končí v první polovině října. To odlétají poslední Britové. „Česká sezona“ je tu o něco kratší. Chartery z Česka přilétají v posledním červnovém týdnu a ty poslední odsud odlétají někdy v polovině září. Celkem se tu vystřídá v létě zhruba dvě stě padesát tisíc českých re­­k­reantů.

Bulharsko neláká jen na moře. Pobřežní letoviska nadchnou i řadou památek

Cestování

„Bulharsko patří u našich zákazníků tradičně mezi velmi oblíbené destinace. Vzhledem k tomu, že výběr leteckých zájezdů k moři je letos velmi omezený, kupují si u nás pobyty v černomořských letoviscích i mnozí z těch, kteří měli původně namířeno jinam. V tom množství neveselých zpráv je to pro Bulharsko i pro naši cestovní kancelář jedna z těch dobrých,“ říká mluvčí CK Čedok Eva Němečková.

Kdo už dorazil letos? Recepční hotelu Astera počítá na prstech: Bulhaři, Rumuni, Poláci, Češi, Němci, pár Belgičanů. Na letišti ve Varně se podle příletové tabule v neděli čekalo ještě na letadlo z Londýna. Zastoupení je to sice docela reprezentativní, ale jen ve zlomcích obvyklých počtů.

Češi si o prázdninách přivezli koronavirus ze šesti zemí, nejvíc ze Slovenska

Domácí

Lidí je tu tak zhruba čtvrtina. Většina hotelů, včetně těch v tzv. první linii, tedy hned u pláže, proto zůstává zavřená. Na Zlatých Píscích a v nejbližším okolí je podle neoficiálních odhadů pro návštěvníky až 90 tisíc lůžek. Jen málo jich je obsazených a příliš povzbudivé nejsou letošní předpovědi ani na nadcházející týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám