Hlavní obsah

Bůh ochraňuj královnu! Biden nezvykle ukončil projev a znova vzbudil rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden opět vzbudil rozpaky na veřejnosti, když hovořil na shromáždění ve West Hartfordu ve státě Connecticut věnovaném problematice bezpečnosti. Svůj páteční projev o nutnosti zpřísnění zákonů týkajících se držení zbraní zakončil slovy: „V pořádku? Bůh ochraňuj královnu.“

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Joe Biden při pátečním projevu ve West Hartfordu

Článek

Co přesně tím šéf Bílého domu chtěl říci, není jasné, stejně jako kterou královnu měl na mysli. Podle listu USA Today to mezi přítomnými vyvolalo zmatek.

Lidé si nejčastěji kladli otázku, zda Biden nenarážel na bývalou britskou panovnici Alžbětu II., která loni v září zemřela a již nahradil její syn Karel III. Biden se posledního rozloučení s panovnicí osobně zúčastnil. Někteří jeho poznámku na závěr asi půlhodinového projevu i z tohoto důvodu považovali za velmi nepatřičnou.

Také Todd Gillman, zkušený zpravodaj listu The Dallas Morning News akreditovaný v Bílém domě, byl bezradný. Stejně jako jeho kolegové, již shromáždění sledovali. „Někteří z vás se mě ptali, co tím asi (Biden) chtěl říci. Nemám tušení. Ani ostatní přítomní reportéři neví,“ uvedl Gillman.

Biden ve svém asi půlhodinovém projevu vyjádřil znechucení nad tím, že v USA dochází prakticky denně k násilí za použití střelných zbraní. Všichni jsou z toho už „unavení“ a přejí si, aby jejich rodiny byly v kině, nákupním centru nebo ve škole v bezpečí a oni se nemuseli obávat, že své blízké vidí naposledy.

Zástupkyně tiskového mluvčího Bílého domu Olivia Daltonová se později pokusila vysvětlit, co měl Biden zmínkou o královně na mysli, příliš se jí to ale nepodařilo. Biden prý myslel „někoho z publika“, koho konkrétně ale neupřesnila.

Na videu ze shromáždění je rovněž vidět, jak Biden po skončení projevu a odložení mikrofonu gestikuluje na znamení, že neví, kudy se má dostat z pódia, což se mu nestalo poprvé.

Biden při svých vystoupeních na veřejnosti vzbudil rozpačité reakce už několikrát. Jeho republikánští rivalové to využívají k tomu, aby 80letého úřadujícího šéfa Bílého domu vylíčili jako duševně nezpůsobilého vykonávat prezidentskou funkci.

Podle průzkumů se většina Američanů domnívá, že Biden je pro opětovnou kandidaturu na prezidentský úřad příliš starý. Volby se uskuteční příští rok na podzim a Biden již oznámil, že chce usilovat o znovuzvolení. Na konci jeho případného druhého období by mu bylo 86 let.

Biden plánuje příští rok znovu kandidovat na prezidenta Spojených států

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám