Hlavní obsah

Bruselské náměstí zaplnily tisíce párů bot za zabité Palestince

Za sbírkou bot, která se v pondělí objevila na náměstí u budovy Evropské rady, stojí nezisková organizace Avaaz. Podle jejích zástupců má množství bot reprezentovat zabité Palestince při izraelsko-palestinském konfliktu za posledních deset let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bruselu vystavili 4500 párů bot za zabité Palestince v rámci blízkovýchodního konfliktuVideo: AP

 
Článek

„Jsme dnes tady, abychom ukázali, že nám záleží na životech Palestinců. Je tady 4500 párů bot, z nichž každý reprezentuje jeden ztracený život v izraelsko-palestinském konfliktu. Tisíc z nich symbolizuje děti. Čeho je moc, toho je příliš, násilí musí ustat,“ řekl agentuře AP zástupce organizace Avaaz Christoph Schot.

„Boty byly darovány z celé Evropy. Své jsem přivezl z Berlína, máme tady boty z Paříže, Londýna, hodně jich je z Bruselu. Členové Avaazu vstali ve čtyři ráno, aby je zde všechny položili a ukázali lídrům EU, že lidem v Evropě záleží na tom, co se děje v Palestině a Gaze,“ vysvětlil záměr organizace.

„Nechceme poukazovat na boj jedné strany proti druhé, chceme hájit lidskost, postavit se za lidi, jako jsem já či kdokoliv jiný,“ dodal Schot.

Izraelsko-palestinský konflikt na sebe upoutal pozornost při nedávných nepokojích v pásmu Gazy, během kterých tisíce Palestinců pochodovaly k hraničnímu plotu s Izraelem s cílem jej prorazit a vtrhnout do židovského státu. Izraelská armáda při střetech zabila na šest desítek lidí, hnutí Hamás vládnoucí v Gaze pak přiznalo, že drtivá většina obětí byli jeho členové. Izrael za zákrok čelí kritice, poukazuje však na to, že odpovědnost za nepokoje nese Hamás.

Boty jako připomínka obětí se jako symbol neobjevují poprvé. Letos v březnu je využili například v USA odpůrci zbraní jako připomínku toho, kolik mladých životů si vyžádal liberální přístup k držení střelných zbraní. Travnatou plochu před Kapitolem tak zaplnilo sedm tisíc párů bot - za každý střelnou zbraní ztracený mladý život od roku 2012. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám