Hlavní obsah

Bruniová přiměla Sarkozyho nevydat do Itálie bývalou teroristku

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Manželka francouzského prezidenta Carla Bruniová-Sarkozyová prý přiměla svého muže ke zrušení příkazu k vyhoštění Italky, odsouzené ve své vlasti na doživotí. Rozhodnutí vyvolalo v Itálii pobouření. Oznámil to britský deník The Telegraph.

Článek

Marina Petrellová, bývalá členka Rudých brigád, uprchla do Franice v roce 1986. O šest let později ji italský soud shledal vinou z vraždy policisty, únosu a ozbrojené loupeže.

Francouzský soud loni v prosinci rozhodl o jejím vydání do Itálie. Bruniová ale spolu se svojí sestrou Sarkozyho přesvědčily, aby vydání zastavil. “Řekla jsem mu o ní poté, co jsem ji viděla ve vězení. To, co jsem mu řekla, ho možná trochu v jeho rozhodnutí ovlivnilo,” řekla Bruniová.

Marina Petrellová na snímku z loňskafoto: Profimedia

Sám Sarkozy své rozhodnutí vysvětloval humanitárními důvody. Petrellová byla ve špatném stavu, protože držela hladovku. Italové jsou ale kvůli Sarkozyho rozhodnutí rozhořčeni. “Použít humanitární klauzuli v případě teroristky, usvědčené z vraždy, krádeže a únosu zní jako špatný vtip,” řekla italská politička Isabella Bertoliniová.

Reklama

Výběr článků

Načítám