Hlavní obsah

Britští poslanci schválili dohodu s EU o pobrexitových vztazích

Právo, DPA, ČTK, mcm
Aktualizováno

Britští poslanci ve středu podle očekávání schválili jasnou většinou vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní má o dokumentu debatovat a hlasovat Sněmovna lordů.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Premiér Boris Johnson avizoval, že chce smlouvu protlačit ve středu během několika hodin v obou komorách parlamentu. Poté ji má podepsat královna Alžběta II., čímž by dohoda vstoupila v platnost.

Johnson má jasnou většinu v dolní komoře. Souhlas se očekává i v horní komoře parlamentu.

Země EU stvrdily dohodu s Brity už v úterý. Ve středu ji podepsali předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel.

Dohoda o brexitu je dobrou zprávou pro českou ekonomiku

Ekonomika

Britské podniky nyní studují nová pravidla, která dohoda na 1240 stranách hlavního textu a 800 stranách příloh obsahuje. Britské i unijní firmy čeká při vzájemném obchodu například mnohem více byrokracie.

Šéf úřadu britské vlády Michael Gove, který má v britské vládě na starosti mimo jiné přípravy na dopady brexitu, už dříve varoval, že jde jen o začátek náročné cesty k novému uspořádání režimu vztahů s Unií. A upozornil, že času na přípravu zbývá velmi málo.

„Povaha našeho nového vztahu s EU znamená, že existují změny, na které se podniky a občané musí připravit. Jsem si jistý, že budou chvíle kodrcání, ale jsme tu proto, abychom se pokusili udělat vše pro uhlazení cesty,“ prohlásil Gove.

Podnikatelé i turisté musí být podle něj od 1. ledna připraveni na změny, jež přicházejí. „Čas na tyto konečné přípravy je velmi krátký,“ varoval ministr.

Lidé, kteří po 1. lednu vyrazí do Unie, se podle něj mají řádně pojistit, zkontrolovat poplatky za roaming a ujistit se, že jejich cestovní pas je platný ještě nejméně půl roku.

Země EU jednomyslně schválily dohodu s Británií

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám