Hlavní obsah

Britští úředníci tváří v tvář uprchlické realitě selhávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řádný skandál si podle listu The Daily Telegraph zadělali zaměstnanci britského ministerstva vnitra. Vyšlo totiž najevo, že zoufalé ukrajinské uprchlíky usilující o pobyt ve Spojeném království posílají do vízového centra v ukrajinském Lvově, které ale už neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Lidé ve frontě před vízovým centrem v Londýně

Článek

Brit Joe z Hampshiru přiletěl do Polska, aby pomohl dostat svou matku a neteř do Spojeného království.

„Po telefonu mi britské ministerstvo vnitra řeklo, že bych měl podat žádost v Rzeszówě, což jsem udělal, ale když jsem s nimi mluvil další den o termínu, řekli mi, že bych se měl přihlásit ve Lvově,“ vypověděl. „Jenže ouha, ve Lvově už měli zavřeno.“

Byrokratická bažina

O dočasné britské kanceláři v polském Rzeszówě hovoří uprchlíci jako o „neuvěřitelné byrokratické bažině“ s neustále padajícím webem i aplikací. Chaos zesílil, když se britští úředníci rozhodli, že nebudou přijímat žadatele bez domluvené schůzky.

Británie otočila, dobrovolníkům na Ukrajině hrozí vojenský soud

Válka na Ukrajině

Mnozí běženci přitom na zajištění termínu pro podání žádosti o příslušné vízum čekají už druhý týden. To je ale pouze první fáze procesu: úspěšní žadatelé musí čekat ještě tři až pět dní, než mohou odjet do Varšavy, aby si vyzvedli pas a vízum.

„Přiletěla jsem, abych pomohla uprchnout své 82leté matce. Má zánět průdušek, protože už celé dny spí na podlaze. Hotel je nemožné sehnat,“ vyprávěla žena, která si přála zůstat v anonymitě. „Zajištění schůzky na úřadě trvalo pět dní, nyní musíme čekat dalších devět dní, než se uskuteční.“

Zacházejí s námi hůř než s odpadem, stěžují si Ukrajinci. Z Británie je vracejí

Evropa

Britské ministerstvo vnitra sdělilo, že od počátku ruského vpádu války vydalo Ukrajincům už 850 víz a hledá způsob, jak urychlit proces, protože zpracovává 22 tisíc žádostí. Podle Daily Telegraphu si do úterka převzaly britská víza pouze tři stovky ukrajinských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám