Hlavní obsah

Britský kardinál: celibát jen pro dobrovolníky

Novinky, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Žádný problém nevidí ve zrušení povinného slibu kněžské čistoty neboli celibátu jeden z 31 nově zvolených členů kardinálského sboru, skotský arcibiskup z Edinburku a St. Andrews Keith O'Brien (65). Během ostré vnitrocírkevní debaty v dubnu veřejně prohlásil, že je na čase, aby se z celibátu stala dobrovolná záležitost.

Foto: Robert Rohál

Jedním z oceněných umělců byl i tenor Aleš Briscein za roli Romea v opeře Romeo a Julie, kterou v NDM Ostrava režíroval Peter Gábor.

Článek

"Kněžské službě by to dodalo daleko větší svobodu," uvedl duchovní severoirského původu, který oblékne kardinálský purpur 21. října. O'Brien je teprve třetím skotským kardinálem od dob reformace.

Svatý otec potřebuje nástupce

Papež Jan Pavel II. nedělní volbou doplnil kardinálský sbor o dostatečný počet elektorů mladších 80 let, kteří jsou oprávněni volit jeho nástupce. Jejich počet se dokonce vyhoupl na rekordních 135. Vzhledem k rapidně se zhoršujícímu zdraví papež rozhodl o volbě dokonce se čtyřměsíčním předstihem.

"Od Bratislavy se doopravdy nevzpamatoval," uvedl zdroj Vatikánu, podle něhož byl k papežovi minulou středu z neznámých důvodů přivolán uprostřed noci soukromý lékař.

Ve Vatikánu se bojuje o vliv

Analytikové upozorňují, že mezi nově zvolenými kardinály převažují Italové, což může souviset se snahami italských katolíků získat zpět úřad nejvyššího představitele církve. Jan Pavel II. však nezveřejnil jméno jednoho z kardinálů, jímž je podle spekulací jeho osobní tajemník Stanislaw Dziwisz, což by signalizovalo snahu o podržení polského vlivu v kurii.

Anketa

Souhlasíte s návrhem kardinála OBriena, že celibát by se měl stát otázkou dobrovolné volby každého kněze?
ano
76,8 %
ne
23,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 185 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež odřekl kvůli zdraví generální audienci

Papež Jan Pavel II. ve středu ze zdravotních důvodů odřekl generální audienci. Potvrdil to mluvčí Vatikánu, podle něhož má papež střevní problémy. Mluvčí...

Výběr článků

Načítám