Hlavní obsah

Britský base jumper se zabil skokem z 29. patra. Kamarád jeho smrt natočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiatřicetiletý Brit Nathy Odinson zemřel v sobotu v thajském přímořském letovisku Pattaya při seskoku z výškové budovy. Osudným se mu stalo selhání padáku. Poslední chvíle před tragickým seskokem zachytila kamera, píše agentura AP. Odinson, který se věnoval base jumpingu, své seskoky pravidelně sdílel na sociálních sítích.

Britský base jumper se v Thajsku zabil skokem z 29. patra, neotevřel se mu padák.Video: AP

 
Článek

Brit společně s přítelem, který jej při seskoku natáčel, vystoupal bez povolení na střechu 29patrového obytného věžáku. Musel také překonat asi metrovou bezpečnostní zídku, která lemuje okraje střechy budovy.

Na záběrech, které osudnému pádu předcházely, jde vidět, že Odinson před skokem zběžně kontroluje padák a zapíná kameru na přilbě, která průběh skoku natáčela.

Foto: AP

Britský base jumper se v Thajsku zabil skokem z 29. patra, neotevřel se mu padák.

Odinson ještě při odpočítávání před skokem stihne zvolat na svého přítele „Uvidíme se“. Podle britského serveru Daily Mail záběry z jeho skoku naznačují, že Odinson před pádem na zem narazil ještě do stromu.

Basejumpeři v Bulharsku seskočili z vrcholu horkovzdušného balonu

Muži

Na místo mezi prvními dorazil hlídač budovy. „Slyšel jsem šustění stromu a myslel si, že spadla větev na zem. Nějaká žena začala ječet, tak jsem přišel a zjistil, že to byl člověk. Byl mrtvý, pochopil jsem, že skočil z budovy,“ cituje ho Daily Mail.

Podle záchranářů, kteří na místo společně s policií dorazili krátce po 19:30 místního času (13:30 SEČ), zemřel Odinson okamžitě. Jako příčinu smrti uvedli selhání padáku, vyšetřovatelé nadále zjišťují, proč k selhání došlo. Vyslechli také jeho přítele, který jej z budovy při skoku natáčel.

Podle hlídače budovy je věžák oblíbeným cílem base jumperů. „Vytvářeli obsah pro sociální sítě, dělali to už dřív a věděli, že to není povolené. Ohrožuje to chodce v okolí budovy,“ dodal.

Base jumping je extrémní forma parašutismu, při které se skáče z vysokých budov či skalisek. Skokani jsou zpravidla ve speciálních kombinézách, jež jim umožňují klouzat vzduchem. Až v blízkosti země milovníci tohoto sportu otvírají padák pro bezpečné přistání.

Odinson patřil ke zkušeným base jumperům a  pro zájemce provozoval soukromé seskoky. Thajská policie již uvědomila britské velvyslanectví v zemi, které je v kontaktu s Odinsonovou rodinou ve Velké Británii.

Mona Lisa terčem útoku. Aktivistky v Louvru cákaly polévkou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám