Hlavní obsah

Mona Lisa terčem útoku. Aktivistky v Louvru cákaly polévkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Terčem protestů se v neděli stal v Louvru obraz Leonarda da Vinciho Mona Lisa. Dvě aktivistky na malbu cákaly hustou polévku. Požadovaly „zdravé a udržitelné potraviny“, protože „systém zemědělství je nemocný“. Obraz je chráněn sklem, zůstal nepoškozen.

Mona Lisa terčem útoku. Aktivistky v Louvru cákaly polévkouVideo: Reuters

 
Článek

Jedna z aktivistek na sobě měla bílé tričko s názvem ekologické skupiny Riposte Alimentaire. Ta je součástí sítě A22, k níž patří i britská skupina Just Stop Oil, uvedl list The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistky cákaly na sklo chránící obraz polévku.

Riposte Alimentaire se k útoku přihlásilo a uvedlo, že protestu se účastnily 24letá Sasha a 63letá Marie-Juliette.

Obraz nijak poškozen nebyl, protože je od počátku padesátých let chráněn sklem a v roce 2019 bylo před malbu instalováno silnější a průhlednější protipancéřové sklo, připomněla BBC . Mona Lisa se podobně jako jiná slavná díla stala terčem několika útoků.

Na začátku padesátých let byl obraz poškozen kyselinou, kterou na něj nacákal návštěvník muzea. V květnu 2022 na něj aktivista, který předstíral, že je invalidní, když přijel na kolečkovém křesle, hodil koláč. Požadoval, aby lidé mysleli na Zemi.

Paříž aktuálně zažívá protesty zemědělců, kteří si stěžují na rostoucí náklady a levnější zahraniční konkurenci.

Objasnili jsme další záhadu Mony Lisy, tvrdí italští experti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám