Hlavní obsah

Basejumpeři v Bulharsku seskočili z vrcholu horkovzdušného balonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoli z koše, nýbrž z vrcholu obalu horkovzdušného balonu seskočila dvojice basejumperů nad bulharským městem Varna. Seskok, po kterém sportovci pomocí padáku bezpečně přistáli na zemi, popsali jako „surrealistický zážitek“. Podívejte se na záběry, které přinesla agentura AP.

Basejump z horkovzdušného balonu nad bulharskou VarnouVideo: Caters News/Jake Orton, AP

 
Článek

„Tento seskok byl v mnoha ohledech rizikový. Pád z výšky pod 250 metrů nad zemí by byl fatální, takže lana, na nichž jsme byli připevněni, musela být seřízena zcela správně,“ uvedl za dvojici basejumperů čtyřiadvacetiletý Jake Orton z anglického Nottinghamu, který se tomuto extrémnímu sportu věnuje od loňska. Z jaké výšky dvojice seskočila, Orton neuvedl.

Tleskání cestujících mě těší, říká česká pilotka a parašutistka

Cestování

Pohyb na vrcholu obalu horkovzdušného balonu připodobnil ke skákacímu hradu pro děti. „Byl to velmi surrealistický zážitek. Jsem zvyklý pohybovat se ve výškách, ale ne v kombinaci se skákacím hradem a tichem, které horkovzdušný balon doprovází. Nahoře bylo navíc hrozné vedro,“ svěřil se Angličan.

Foto: Caters News/Jake Orton, AP

Basejump z horkovzdušného balonu nad bulharskou Varnou

„Extrémní sporty mi dávají pocit svobody, svět se díky nim stává ještě více vzrušujícím místem. Rád se překonávám po mentální stránce. Věřím, že mi to pomáhá v každém aspektu života. Když mám silnou psychiku, nepodlehnu jen tak tlaku či strachu z neznámého,“ uzavřel Orton.

BASE jumping

BASE jumping je adrenalinový sport, se kterým přišel v 60. letech dvacátého století Carl Boenish. Zkratka BASE je složena z počátečních písmen míst, ze kterých se skáče: Buildings (budovy), Antennas (antény), Spans (mezery či mosty) a Earth (země a útesy). Jedná se o seskoky z pevných bodů za použití padáku, který bývá nezřídka otevírán jen několik desítek metrů nad zemí.

KVÍZ: Máte rádi adrenalin? Otestujte své znalosti v extrémních sportech

Muži

Reklama

Související témata:
Seskok z balónu

Výběr článků

Načítám