Hlavní obsah

Britská vláda terčem kritiky za mlčení o hrozbě Londýnu

Novinky, Rostislav Matulík, ČTK
LONDÝN

Uvést podrobnosti o povaze teroristické hrozby britské metropoli, údajně srovnatelné s událostmi v USA 11. září 2001, odmítl ve čtvrtek premiér Tony Blair i jeho ministři. Posílili tím spekulace tisku i veřejnosti, zda je nebezpečí opravdové, nebo zda jde jen o propagandu před pátečním klíčovým zasedáním RB OSN a před rozhodnutím o úderu na Irák.

Článek

"Nemůžeme a nebudeme zveřejňovat všechny detaily, které známe," prohlásil ve čtvrtek  na tiskové konferenci Blair. Výrok se setkal s ostrým nesouhlasem novinářů, neboť Blairovu důvěryhodnost poškodilo již minulý týden zjištění, že vládní zpráva o iráckých podvratných akcích proti inspektorům OSN je kompilát ze tří různých starších článků.  

Odvolávám, co jsem odvolal

Rozzlobená britská opozice poté donutila ministra vnitra Davida Blunketta k parlamentnímu prohlášení o nynějších opatřeních, šéf resortu však jen řekl, že veřejnost má být ostražitá a že nynější hrozba je vážná. Zmateně působil i výkonný předseda vládní Labouristické strany John Reid, který odvolal svůj výrok o hrozbě nového 11. září a upřesnil, že neměl na mysli rozsah útoku, ale bezprostřednost, s jakou hrozí. "Chtěl jsem jen podtrhnout, že nejde o propagandistické hrátky vlády," uvedl Reid. 

Britové: nejde jen o propagandu?

Řada Britů si díky tomu začala myslet, že vláda jen vytváří umělý dojem nebezpečí, aby dostala skeptickou veřejnost na svou stranu. Většina Londýňanů přesto opaření podporuje.

Britské letectvo ve čtvrtek potvrdilo, že nad hlavním městem pomáhá při protiteroristické operaci komunikační a pozorovací letoun Nimrod. Popřelo však zprávu, že byly povolány i stíhačky. Británie povolala v úterý vojáky s obrněnou technikou a vrtulníky k ostraze nejrušnějšího evropského letiště Heathrow. Policie už třetím dnem prohledávala auta na všech přístupových cestách k letišti.  

Teroristé prý na Ostrovy propašovali rakety

List The Guardian ve čtvrtek napsal, že k bezpečnostním opatřením vedly tajné a zcela konkrétní informace nejvyšší úrovně o tom, že islámští extremisté propašovali protiletadlové rakety Sam-7 z Evropy do Británie. Pašeráci prý též kontaktovali další extremisty, kteří již jsou v Británii a po nichž policie pátrá. Policie se k těmto zprávám odmítla vyjádřit.

Reklama

Související články

Británie přesunula do Londýna armádu

Velká Británie přesunula během dnešního rána do hlavního města Londýna část armády. Velkou bezpečnostní akci spojenou se zpřísněním kontrol na hranicích,...

Výběr článků

Načítám