Hlavní obsah

Britská příručka zařadila znak Ukrajiny mezi symboly teroru

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhořčení ukrajinského velvyslanectví v Británii vyvolala protiteroristická příručka připravená ostrovní policií. Mezi symboly pravicových radikálních skupin se v ní totiž objevil i státní znak Ukrajiny. S názvem „Ukrajinský trojzubec (nacionalistický)“ byl umístěn vedle nacistické symboliky, upozornil portál Ukrajinská pravda.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Vlajka se znakem Ukrajiny

Článek

„Umístění trojzubce, ústavního národního symbolu a státního znaku Ukrajiny, v příručce pro potírání extremismu, kterou vydala protiteroristická policie pro učitele a zdravotníky, je krajně pobuřující. Požadujeme odstranění trojzubce z příručky a oficiální omluvu,“ napsala v prohlášení ukrajinská ambasáda v Londýně.

Web Ukrajinska pravda poznamenal, že příručka vyšla v rámci programu prevence, který je zaměřen na boj s radikalizací. Publikaci připravila Národní síť protiteroristické policie (NCTPN) a je určena „k dopadení osob, jež mohou hrozit spácháním teroristického násilí“.

Příručka se nelíbí britské pravici ani tamní levici. Té se nezdá, že jsou v ní zahrnuty i symboly hnutí Greenpeace a Rebelové proti vyhynutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám